Wier kan het voor ons karpervissers soms behoorlijk lastig maken om een stek goed te bevissen, maar tegelijkertijd houdt de karper zich juist graag op in de buurt van waterplanten en dus ook in het wier. Het biedt ze immers bescherming, maar ook een gedekte tafel door de talloze waterdiertjes die zich in het wier ophouden. Vissen in de buurt van wier kan dus zeer interessant zijn en vissen in het wier soms nog veel beter.
Trekroutes in het wier
Als je met de boot over een groot wierveld vaart dan zie je soms al duidelijke sporen in het wier. Dit zijn vaak trekroutes voor de karper en ideale plekken om je rigs te presenteren. Dat geldt zeker als je hier kruisingen in weet te vinden. Houd er wel rekening mee dat een gehaakte vis zich onherroepelijk in het wier zal boren, dus zorg dat je over een boot beschikt en voldoende stevig materiaal (let daarbij ook op je haakkeuze).
Soms zijn de open plekken echter niet te vinden of te bevissen vanaf je stek. Op die momenten kan het lonen om je eigen vrije stekjes te creëren in een wierveld. Daar zijn verschillende manieren voor die werken en op de markt zijn al veel kleine tools beschikbaar om je daarbij te helpen in de vorm van ‘weed rakes’. In dit artikel geef ik je drie tips die je kunt gebruiken bij het wiervrij maken van je visstekje, zonder al te veel geld uit te hoeven geven.
Zwembroek aan en harken maar!
De beste manier om je stek wiervrij te maken is om je zwembroek (of waadpak) aan te trekken en een hark uit de schuur te pakken. Ga niet te rigoureus te werk, maar maak een kleine oppervlakte wiervrij en gebruik dit als plek om je rig te positioneren. Op deze manier kan je ook een vrije baan maken voor je lijn (vanaf je visstek gezien). Het vergt behoorlijk wat inzet, maar hiermee creëer je voor jezelf een goede stek die de karper zeker zal bezoeken. In het begin zal je vaak het idee hebben dat het voor geen meter opschiet, maar de aanhouder wint en je stek wordt steeds schoner.
Je zult ook merken dat er ontzettend veel wier op zo’n stek kan liggen! Mocht het water te diep zijn om er in te lopen, knoop dan een touw aan de hark. Je kunt dan vanaf de kant of uit je boot proberen het beoogde effect te bereiken. Werpen met een hark is natuurlijk wel een stuk risicovoller voor het onderwaterleven, dus pas daar mee op!
Een andere optie is natuurlijk een speciale wierhark van bijvoorbeeld Gardner Tackle die je aan een touw of aan je lijn kunt knopen. Check de onderstaande video maar eens.
Gebruik een oud fietswiel om wier te verwijderen
Een oud fietswiel kan een erg goede tool zijn om een stek wiervrij te maken. Vergeet niet eerst de band eraf te halen en knoop dan een lang touw aan het wiel. Door dit wiel op of over de beoogde stek te gooien, af te laten zinken en vervolgens naar je toe te trekken creëer je een spoor. Aan de spaken van het wiel zal veel wier blijven hangen, dat in het water erg zwaar is. Zorg dus dat je een stevig touw zoekt en dit ook voldoende stevig vast knoopt!
Voer (veel) klein aas
Een minder agressieve aanpak is het continu aanvoeren van je stekje met klein aas zoals hennep of grondvoer. Dit is echter een tactiek die veel meer tijd zal kosten (enkele dagen tot weken. afhankelijk van de hoeveelheid wier). De witvis en karper zal het voer weg eten en hiermee automatisch een schone plek maken in het wierveld. Het grote voordeel aan deze tactiek is dat de bodem goed schoon wordt en de vis je stek al herkent als een plek waar vaak aas ligt. Ze zullen er dus sneller terugkomen om te zoeken naar aasdeeltjes. Geen aanpak die je morgen direct vis op levert, maar op de lange termijn kan het een hele goede stek opleveren!
Tot zover de drie tips om zelf je eigen wiervrije stekjes te maken. Natuurlijk werkt dit ook goed met het verwijderen van kleine takjes en het schoonmaken van specifieke (kant)stekjes. Denk maar eens aan het schoonmaken van een klein stekje onder een overhangende struik of boom. Succes (bijna) gegarandeerd!
Advertentie: