Waar vang je karper?

Social distancing

In het artikel ‘Wat is een karper‘ vertellen we je al alles wat je moet weten over de karper en zijn leven. Daarnaast hebben we besproken wat je nodig hebt om op karper te vissen, maar nu is de hamvraag: waar vind je ze? Het vinden van karpers is soms niet moeilijk, maar vaak ook een echte puzzel. Het duurt voor beginnende karpervissers soms ook lang voor het lukt om een karper te vangen. In dit artikel geven we je antwoord op de vraag ‘waar vang je karper?’ en na het lezen ervan weet je precies waar je moet zijn.

 

Advertentie:

  



Karpers zijn zeer sterke vissen en dat zorgt ervoor dat ze op heel veel plekken kunnen overleven. Vele jaren geleden werden de karpers door de monniken over diverse wateren verspreid en sindsdien zijn ze wereldwijd gekweekt voor consumptie. Eigenlijk kan je karpers overal aantreffen, van de kleinste slootjes tot de allergrootste meren en rivieren! De kans dat er karper in de buurt zwemt als je gaat vissen is dus reëel, al zal de grootte van het bestand een grote rol spelen in jouw kans op vangen.

Waar vinden we de karper?

Zoals benoemd zijn karpers wereldwijd te vinden op allerlei verschillende wateren. Groot en klein, stromend en stilstaand. Zolang het zoet water, of zelfs een beetje brak water, betreft is de kans groot dat er karper zwemt of zou kunnen zwemmen. Je kunt karpers onder andere vangen in slootjes, stadswateren, kanalen, rivieren en meren. Ze houden in het bijzonder van ondiepe plekken en zoeken graag de warmere waterlagen op. Die ondiepere plekken bevatten namelijk veel meer natuurlijk voedsel dan de diepe gronden.

Karpers zijn prooidieren en zwemmen graag in de buurt van obstakels
Karpers zijn prooidieren en zwemmen graag in de buurt van obstakels.

Eén van de belangrijkste feiten die je moet onthouden is dat de karper een prooidier is. In jonge jaren worden ze vooral door snoek en meerval gegeten, maar daar hebben ze met hun grote logge lijven natuurlijk minder last van als ze volwassen zijn. Het instinct veranderd echter niet en het reageren als een prooidier blijft altijd ingesleten. Dat betekent dan ook dat karpers graag veilige plekken opzoeken. Vaak is dat in de vorm van obstakels zoals bijvoorbeeld in het water liggende bomen, lelievelden en rietkragen. Daarnaast is er in de omgeving van dit soort plekken ook veel voedsel te vinden.

Je zult ook zien dat karpers veel tijd zullen doorbrengen op de plekken waar ze niet door vissers belaagd worden. Karpers zullen zich aanpassen aan de omstandigheden. Neem bijvoorbeeld een water waar de vissers enkel werpend vissen tot ongeveer 100 meter afstand. Sta er dan niet vreemd van te kijken dat de karpers zich het overgrote deel van hun tijd buiten deze werpafstand ophouden. Als je in zo’n geval 120 meter kunt werpen zal je vaak meer vangen dan de overige vissers. Natuurlijk is dit slechts een voorbeeldje en neem vooral niet aan dat de karper niet dicht in de kanten zwemt. Integendeel juist, want ze trekken graag langs de kantjes op zoek naar voedsel. Soms zwemmen ze daarbij zelfs onder je hengeltoppen door!

Karper vangen lukt ook goed in de oeverzones
Karper vang je ook goed in de ondiepe kantjes (foto: Bas van Geffen)

Voorbeelden van goede karperstekken

Het vinden van een goede karperstek kan in sommige gevallen met het blote oog. De eerder genoemde obstakels leveren met grote regelmaat aanbeten op als je er goed tegenaan vist. Karpers zwemmen simpelweg graag in de buurt en zijn hier dus ook sneller vangbaar. Een lijstje met goede stekken die met het blote oog zichtbaar zijn:

  • Rietkragen
  • Bomen
  • Lelies
  • Wiervelden
  • (Ondiepe) inhammen
  • Kruisingen van wateren
  • Beschoeiingen
  • Lage bruggen
  • Brugpijlers en dukdalven
  • Duikers
  • Kunstwerken in het water
Rietkragen zijn magneten voor karper
Rietkragen werken als magneten op karper.

Bovengenoemde hebben altijd een natuurlijke aantrekkingskracht op karper (en andere vissoorten). Zijn de aanwezige stekken minder duidelijk, gebruik dan een peilhengel of een voerboot met dieptemeter om een beeld te krijgen van het water en de bodem. Wil je meer weten over het vinden van de juiste stekken onder water? Lees dan zeker even dit artikel waarin we uitleggen hoe je de bodem verkent met een peildobber. Als je de mogelijkheid hebt om met een rubberboot het water op te gaan is het ook aan te raden om een goede proddingstick aan te schaffen. Hiermee kan je de bodem goed aftasten en daarmee kan je net het verschil maken.

Enkele zeer goede karper stekken die je met het blote oog (vaak) niet ziet zijn bijvoorbeeld:

  • Plateau’s
  • Grindplaatjes
  • Taludranden
  • Kuilen
  • Overgang van harde naar zachte bodem
Een zeer druk bevist water in Engeland vraagt om visserij op kleine schone plekjes tussen het wier
Een zeer druk bevist water in Engeland vroeg om visserij op kleine schone plekjes tussen het wier. Deze zijn met een peildobber te vinden.

Blijf observeren om meer karper te vangen

Het is een cliche, maar als ergens geen karper zwemt zal je ze ook niet vangen. Het is daarom belangrijk dat je goed let op tekenen van karper. We hebben het dan bijvoorbeeld over springende karpers, draaiende karpers, bellenplakkaten, een deining in het oppervlak of simpelweg een zwemmende vis. Observeren is ontzettend belangrijk en dit zal je leren door ervaring. Een goede polariserende zonnebril is daarom een ontzettend belangrijk onderdeel van je uitrusting. Deze brillen halen de reflectie van het water, waardoor je als het ware ‘dieper’ het water in kunt kijken en meer ziet.

Blijf observeren
Blijf observeren. Continu het water in de gaten houden naar tekenen van karper kan het verschil zijn tussen wel of niet vangen.

Een goede tip is om bij aankomst aan het water eerst een rondje te lopen (of zelfs twee als je niets vind). Door voorafgaande aan het vissen de tijd te nemen en goed te observeren vergroot je de kans op een aanbeet enorm. Als je eenmaal karper hebt gevonden dan weet je waar je moet zijn en verklein je in principe het water. Ben je eenmaal uitpakt op een stek, maar zie je de karper op een andere stek springen? Schroom dan niet om je spullen in te pakken en te verkassen. Dit is misschien veel werk, maar kan vaak het verschil betekenen tussen wel en niet vangen!

Blijf goed observeren om meer karper te vangen

Meer karper vangen? Ga voorbereid op pad!

Als het goed is heb je na het lezen van dit artikel een aantal goede handvatten om op zoek te gaan naar karper. Heb je de karpers gevonden, benader ze dan met een instant aanpak of start voorzichtig een voerplek op voor later. Blijf altijd opletten, dat levert je op den duur de meeste karpers op!

 

Advertentie:

 



Een reactie op “Waar vang je karper?

  1. Jan Harthoorn zegt:

    Beste …..,

    Kunt u ons een mooie karpervijver aanbevelen. We willen graag een dag aan het water zitten ergens in Brabant of Limburg. Voorkeur met een huisje aan het water met drie kamers. Hoop dat u mij op weg kan helpen.

    Vriendelijke groet,
    Jan Harthoorn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *