Karpervissen: welke materialen heb je nodig?

Karpervissen: wat heb je nodig

Vissen op karper kan op verschillende manieren en met heel veel verschillende materialen. Natuurlijk geldt in alle gevallen dat je slechts een paar materialen nodig hebt om een karper te vangen. Denk bijvoorbeeld aan basis items als een hengel, een molen, een goede lijn en een scherpe haak. Meer heb je eigenlijk niet nodig om een karper te vangen, maar toch vraagt ieder type visserij (en veel technieken) om aangepaste materialen en benodigdheden. Wij kunnen ons goed voorstellen dat je in een hengelsportwinkel of webwinkel door de bomen het bos niet meer ziet en helpen je graag op weg. Na het lezen van dit artikel weet je precies welke materialen je nodig hebt voor ieder type visserij.

 

Advertentie:

CC Moore  



Aangepaste materialen voor ieder type visserij

Zoals in de introductie al besproken kan je al met heel weinig materialen karpers vangen. De basis bestaat dan ook uit een hengel, een molen, een goede lijn en een scherpe haak. Vis je één keer per jaar op karper? Investeer dan niet in een dure hengel, maar ga lekker vissen met dat wat je voorhanden hebt. Wil je vaker gaan karpervissen? Blijf dan even volgen. Om het je makkelijker te maken hebben we in dit artikel ook diverse linkjes geplaatst naar onze partners. Daar kan je de verschillende producten bekijken en ook gelijk kopen.

De juiste vergunning

Welk type visserij je ook wilt gaan beoefenen, er zijn een aantal items die je eigenlijk altijd nodig hebt. We laten hier de hengels en molens nog even buiten beschouwing, daar komen we zo op terug. Om te beginnen moet je namelijk in het bezit zijn van een geldige vergunning om te mogen vissen. In Nederland heb je daarvoor een VISpas nodig, die je kunt bestellen op de website van Sportvisserij Nederland. Met een VISpas mag je op op veel openbaar- en verenigingswater vissen in Nederland. Naast het water dat is ingebracht door de lokale hengelsportvereniging (HSV), mag je ook vissen op veel wateren in andere plekken van het land. Die wateren staan in de Landelijke lijst van Viswateren. Deze lijst krijg je bij je VISpas, maar je kunt ook online kijken waar je mag vissen op de website Visplanner.nl

Een boete bij het karpervissen kan hoog oplopen
Een boete bij het karpervissen kan hoog oplopen

In België heb je een visverlof nodig om te mogen vissen. Je kan je visverlof bestellen op de website van Natuur & Bos. Er zijn verschillende soorten visverlof, maar de meest standaard is het ‘groot visverlof’. Deze kost je € 48,- en daarmee mag je ook ’s nachts vissen. Voor zowel de VISpas als het visverlof gelden verschillende uitzonderingen en soorten. Lees je dus even goed in om te voorkomen dat je alsnog met de verkeerde vergunning aan het water zit en een boete kunt krijgen!

Onthaakmat

Een ander belangrijk item dat eigenlijk in ieder type visserij terug moet komen is de onthaakmat. Dit is een mat waar je een gevangen karper op kunt leggen na de vangst en, zoals de naam al doet vermoeden, kunt onthaken. Daarnaast kan je de karper boven de mat vasthouden voor een foto. Een goede onthaakmat beschermt de gevangen karper tegen beschadigingen en zorgt ervoor dat hij weer ongeschonden terug kan in het water. Maak een onthaakmat altijd nat voor je de karper erop legt, hierdoor blijft zijn slijmlaag beschermd en loopt de karper zo min mogelijk schade op.

Er zijn diverse type onthaakmatten op de markt, waaronder cradles, struinmatten, bootmatten en de meer reguliere onthaakmatten. Ze zijn er in verschillende formaten en prijsklassen, maar zorg in ieder geval dat je er altijd één bij je hebt. Bovendien is een onthaakmat op veel wateren verplicht en is je vergunning niet meer geldig als je geen onthaakmat bij je hebt!

Behandel een karper altijd op een onthaakmat
Behandel een karper altijd op een goede onthaakmat

Sommige onthaakmatten zijn geschikt om de karper ook terug te zetten in het water. Dit voorkomt dat je onnodig met een karper hoeft te slepen boven de vuile bodem. Het terugzetten gaat vaak makkelijker in een retainer sling of weigh sling. Daarmee kan je de vangst gelijk wegen en kijken of je een nieuw record hebt gevangen!

Welke onthaakmat je precies nodig hebt is afhankelijk van je wensen. Het heeft geen zin om een zeer grote onthaakmat mee te nemen als je zo compact mogelijk wilt gaan vissen. Tenzij je de vismaterialen in je onthaakmat wilt vervoeren natuurlijk!

Netjes, netjes!

Een ander belangrijk item dat je altijd nodig hebt is een ruim en geschikt landingsnet. Er zijn er vele op de markt, maar niet allemaal zijn ze even geschikt voor de karper. Een goed karpernet heeft kleine mazen waar de grote vinnen van een karper niet in vast kunnen raken. Grote mazen kunnen namelijk ook grote schade aanrichten bij een karper en dat willen we natuurlijk niet. De meeste karpernetten zijn groot en voorzien van een (telescopische) steel van ongeveer 1.80m. Hiermee kan je iedere karper ‘landen’. Handig, want je weet immers nooit of er een recordvis opduikt! Tegenwoordig verschijnen er steeds meer afwijkende vormen op de markt, waaronder ronde karpernetten. Welk net je ook kiest, zorg dat hij groot genoeg is en bezuinig niet op het materiaal. Een simpel witvis- of roofvisnet is niet geschikt om een karper in te landen!

Zorg voor een ruim en goed landingsnet
Zorg voor een ruim en goed landingsnet

Manieren om op karper te vissen

Om te bepalen welke materialen je nodig hebt moeten we eerst de verschillende manieren van karpervissen op een rij zetten. Deze zullen we per type visserij kort bespreken. Wil je meer weten over een specifiek type visserij, gebruik dan onze zoekfunctie eens voor meer artikelen. De meest voorkomende manieren om op karper te vissen zijn de volgende:

Penvissen

Het vissen met een pennetje of dobber is zonder twijfel één van de spannendste vormen van karpervissen en ligt ook het dichtste bij de visserij waar veel mensen (vroeger) mee zijn begonnen. Het is een heerlijk gevoel als je een dobber ziet wegzeilen en je de haak kunt zetten. Doordat je tijdens het penvissen vaak dicht onder de kant vist zorgt de explosie bij het haken van een karper voor een ongekende adrenaline rush! Wil je meer weten over het penvissen? Lees dan zeker dit artikel eens van Hans Koeslag.

Penvissen is het leukste als je gebruik kunt maken van ‘zacht materiaal’. Dat wil zeggen dat je bij voorkeur gebruik maakt van zo licht mogelijk materiaal en kijkt waar je mee weg kunt komen. Dit is vrij algemeen, maar dat komt omdat iedere situatie verschillend is. Als je vist in polderslootjes heb je vaak een andere hengel nodig dan wanneer je een karper wilt haken naast een pijler van een brug of een in het water liggende boom. Er zijn veel speciale penhengels op de markt die vaak een lichte testcurve hebben. De lengte van de hengel is heel persoonlijk. Vroeger werden er vooral lange hengels gebruikt tot 13ft, maar tegenwoordig wordt er steeds vaker gevist met korte (struin)hengels tot wel 6ft!

Penvisser Hans Koeslag met een prachtige rijenkarper
Penvisser Hans Koeslag met een prachtige rijenkarper. Lees ook het informatie artikel ‘een heldere kijk op penvissen‘.

Zorg bij het penvissen voor een goede molen die past hij je hengel. Een lompe big pit of baitrunner staat vaak niet in verhouding tot de hengel, wat de visserij minder fijn maakt en de hengel vaak onnodig zwaar. Kies daarom voor een kleine sterke molen, bij voorkeur met een slip voorop. Voor de juist lijn geldt eigenlijk hetzelfde als bij de hengelkeuze, deze moet je aanpassen aan de visserij. Kies altijd een voldoende sterke lijn (minimaal 0,22mm bij een obstakelvrij water en dikker bij obstakels) zodat je geen lijnbreuk krijgt en de karper onnodig rond zwemt met een haak en lijn. Meer weten over lijnen en hun eigenschappen? Lees dan dit artikel van Bob van Biemen.

Licht bepakt op pad

Zoals je ziet heb je echt niet veel materialen nodig als je met de pen op karper gaat vissen. Je kunt een stoeltje meenemen, maar veel penvissers kiezen er voor om op de droge kant van een onthaakmat te gaan zitten of op een emmertje. Als je veel wandelt is het fijn om zo min mogelijk materialen mee te hoeven slepen en mobiel te blijven.

Extra benodigdheden voor het penvissen:

Een penvisser heeft niet veel spullen nodig
Een penvisser heeft niet veel spullen nodig

Oppervlaktevissen

Voor het vissen aan de oppervlakte kunnen we eigenlijk best wel kort zijn. Dit komt namelijk in grote lijnen overeen met het penvissen. Je kunt bij het vissen aan de oppervlakte dezelfde hengels en molens gebruiken als bij het penvissen. Het vissen aan de oppervlakte kan echt heel erg simpel worden gemaakt door enkel een haak aan je lijn te knopen en daar een vlok of korst brood aan te bevestigen. Als je verder wilt werpen kan het verstandig zijn om gebruik te gaan maken van een controller (dobber) waarmee je het aas verder weg kunt zetten en de vis zich in veel gevallen ook zal haken na het pakken van het aas. Voorbeelden van zulke controllers zijn de Bolt Machine van Nash Tackle en de Surface Float / Interceptor van Korda.

Wel is het belangrijk om bij het vissen aan de oppervlakte gebruik te maken van een drijvende lijn. Hiervoor zijn speciale lijnen op de markt voor het vissen aan de oppervlakte en met zigs. Die lijnen blijven op het wateroppervlak liggen en schrikken daardoor de karpers niet af. Wil je meer informatie over het vissen aan de oppervlakte? Lees dan zeker dit informatieve artikel van Tim van Zanten eens!

Karpervissen aan de oppervlakte
Verschillende aassoorten voor het vissen aan de oppervlakte.

Statisch vissen

Dan zijn we aangekomen bij de meest beoefende tak van onze sport. Het ‘statische vissen’, ook wel vast lood vissen genoemd, wordt door het gros van de karpervissers uitgeoefend. Bij deze visserij wordt onder andere gebruik gemaakt van zelfhaaksystemen, rigs, beetmelders, voerboten en allerlei andere attributen die het vissen comfortabeler, makkelijker en effectiever maken. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is uitgevonden. Doordat de hengels veelal op de steunen of rodpod liggen tijdens het wachten op een aanbeet, wordt dit dus de statische visserij genoemd. Omstanders en niet-vissers bekritiseren deze manier van vissen vaak met termen als ‘dat is toch geen vissen meer‘ of ze vragen zich af waar je dobber drijft… Gelukkig weten wij beter, want deze aanpak is zéér effectief!

materialen voor het karpervissen
Een pakezel is er niets bij

Zelfhaaksystemen

Voor deze statische visserij geldt eigenlijk dat je het zo gek kunt maken als je zelf wilt. Je kunt het allemaal heel basic houden met een hengel, molen, lood, rig en aasje. Dat werkt altijd goed en zeker overdag. Een heel groot voordeel aan de statische visserij is echter dat je dit ook goed ’s nachts kunt doen en dus kunt nachtvissen op karper. Terwijl jij lekker ligt te slapen op je bedchair liggen je rigs op scherp en kan de karper aan tafel.

Als de karper jouw haakaas opzuigt en iets zwemt zal hij zich haken op het gewicht van het werpgewicht (in de meeste vallen lood, maar steeds vaker alternatieve werpgewichten). Doordat hij schrikt van de prik zwemt hij weg en wordt er lijn van je molen getrokken. Die lijn loopt over je beetmelder waardoor deze begint te piepen en je wakker zult worden. Nu is het alleen nog een kwestie van drillen! Effectiever kan het haast niet!

Het is wel belangrijk dat je systemen en gebruikte rigs in orde zijn en je haken goed scherp. De karpers zullen zich namelijk lang niet altijd goed aan de haak prikken en sommige vissen weten de dans daardoor te ontspringen. Bij het statisch vissen worden vooral hardere aassoorten gebruikt die lang blijven zitten. De meest gebruikte aassoorten zijn boilies en partikels (zoals duivenvoer, hennep, tijgernoten en mais). Ook zie je steeds vaker dat er wordt gevist met ‘imitatie aas’ zoals plastic maiskorrels.

Materialen voor het karpervissen
Een goede bedchair is bij het nachtvissen geen overbodige luxe

Enorm veel materialen voor de statische visser

Zoals gezegd zijn er voor het statische vissen ontzettend veel attributen verkrijgbaar. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Hengels
  • Molens (baitrunners en ‘big pit’ molens)
  • Enorm veel rig materialen en overige ‘end tackle’
  • Elektronische beetmelders
  • Indicators (hangers en swingers) die je lijn op spanning houden (ook als karpers op je af zwemmen)
  • Steunen en rodpods
  • Voerboten
  • Rubberboten
  • Bivvies en brolleys (tenten)
  • Bedchairs / stretchers met losse slaapzakken of vaste slaapsystemen
  • Barrows / trolleys
  • Tassen
  • Foudralen
  • Weegmaterialen
  • Waadpakken en lieslaarzen
  • Voerattributen
  • Aas (een wereld op zichzelf)

Statisch struinen

Het struinend vissen (ook wel ‘stalken’ genoemd) is de laatste jaren steeds populairder geworden. Dat heeft deels te maken met de zeer populaire (Urban Banx) video’s van Alan Blair, maar ook steeds meer vissers ontdekken hoe effectief het struinen kan zijn. Dit kan eigenlijk met alle materialen en het penvissen en oppervlaktevissen vallen ook onder het struinen. Toch zie je steeds vaker dat vissers met korte hengels (tot slechts 6ft) gaan vissen met zelfhaaksystemen. Door deze kleine hengels kan je op veel moeilijk bereikbare plekjes komen en bijvoorbeeld in of tussen bosjes vissen waar de karpers zich graag verschuilen.

Obstakelrijke stek
Met de juiste materialen kan een obstakelrijke stek…
materialen karpervissen
hele gave karpers opleveren!

Bootvissen

Een andere stroming binnen het karpervissen is het zogenaamde bootvissen. Het karpervissen is populair en als gevolg daarvan wordt het automatisch drukker aan de waterkant. Daarom kiezen meer en meer vissers voor ‘vrijheid’ en om de karpers te gaan belagen vanuit de (rubber)boot. De meeste karpervissers gebruiken daarvoor een kajuitboot of aluminium ‘karperboot’, maar ook steeds vaker wordt er gevist vanuit een grote rubberboot met daarop een tent. Dit soort modellen zie je bijvoorbeeld terug bij Raptor boats. Het bootvissen geeft je enorm veel ruimte en zeker op grote waterstelsels kan je alle kanten op. Voor het bootvissen geldt eigenlijk dat je gebruik kunt maken van alle materialen die je ook gebruikt bij de statische visserij. Toch zijn er wel een paar details waar je op moet letten.

Hoewel niet iedereen het er mee eens is, kiezen veel bootvissers voor korte hengels van 9ft of 10ft. Op het dek van een boot is vaak beperkte ruimte en de dril vindt in veel gevallen plaats vanaf de boot zelf of vanuit een klein rubberbootje. Het drillen vanuit een bootje is niet prettig met een lange stugge hengel, waardoor je al snel zult begrijpen dat de kortere en soepele hengels steeds populairder worden.

Karpervissen materialen
Bootvissen wordt steeds populairder

Ook is het natuurlijk niet mogelijk om een paar banksticks in je boot te rammen. Op ondiepe wateren wordt er daarom nog wel eens gebruik gemaakt van lange stormpalen die naast de karperboot in het water worden geplaatst. Daarmee voorkom je ook loze piepen van je beetmelders door het schommelen van de boot. Maar het gros van de bootvissers kiest voor een rodpod die met een speciale mount aan de boot bevestigd wordt. Tim heeft hier een paar interessante artikelen over geschreven die je zeker eens terug moet lezen als je interesse hebt in het bootvissen.

Karpervissen met de vaste hengel

En dan zijn we aangekomen bij de laatste en tevens minst populaire tak van sport onder ‘karpervissers‘. Dat laatste staat bewust tussen aanhalingstekens, want het vissen op karper met de vaste hengel is juist enorm populair! Visvijvers zitten vol met witvissers die actief karpers vangen aan de ‘vaste stok’ zoals dat vroeger zo mooi werd genoemd. Deze visserij kenmerkt zich door het vissen met lange vaste hengels van 8 tot 13 meter en de visserij met elastiek. Eerlijk is eerlijk, wij hebben er te weinig verstand van om deze visserij toe te lichten, maar je kunt altijd deze video eens bekijken voor een impressie van de mogelijkheden!

Bob van Biemen met een vis van een goed onderhouden voerstek
Bob van Biemen met een prachtige vangst uit zijn oude kajuitboot

Materialen genoeg en voor elk wat wils

Zoals je ziet valt er voor het karpervissen genoeg te kiezen. Op CarpFeeling vind je dan ook tientallen artikelen over materialen, technieken en tactieken die je helpen om meer vis te gaan vangen. Hopelijk heb je iets aan deze uitleg gehad. Heb je vragen na aanleiding van dit artikel? Stel ze dan hieronder of neem contact met ons op via het contactformulier.

Veel visplezier!

 

Advertentie:

 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *