Voertips voor het najaar

Voertips voor het najaar

Nu de dagen weer korter zijn geworden en de temperatuur flink begint te zakken, wordt duidelijk dat het najaar lekker is begonnen. Het najaar wordt door veel karpervissers gezien als hét seizoen om achter de grote karpers aan te gaan en grote aantallen karpers te vangen. Dat komt door het feit dat de karpers zich in het najaar zullen voorbereiden op de wintermaanden. Door onder andere de afname van natuurlijk voedsel zullen ze in deze periode ons voer zien als makkelijk voedsel en zo meer (boilies) tot zich nemen. Dat ze reserves opslaan voor de koude wintermaanden heeft als bijkomend voordeel dat de karpers in het najaar vaak op topgewicht zijn.

 

Advertentie:

The Carp Specialist  



Door in het najaar de juiste keuzes te maken kan je zeer succesvol zijn. In dit artikel bespreken we een aantal voertips voor het najaar. Maar voor we naar het voer kijken zullen we eerst wat grondbeginselen uitleggen.

Zulke karpers kunnen best wat voer gebruiken
Zulke karpers kunnen best wat voer gebruiken

Watertemperatuur

De temperatuur van het water zal in grote maten bepalen hoeveel en wanneer de karpers gaan vreten. Zodra de zomer ten einde komt en de temperaturen dalen, wordt het interessant. De vaak koudere nachten en (najaar)stormen zullen het water flink laten afkoelen. Dat is voor de karpers het startsein om te beginnen met het aanleggen van hun reserves. Zodra het water richting de 17 a 18 graden gaat is het een ideaal moment om langzaam te starten met je aanpak.

Om goed bij te kunnen houden wanneer dit gebeurt raden we je aan om een goede thermometer aan te schaffen en zelf de watertemperatuur in de gaten te houden. Leg deze thermometer niet in de ondiepe kant, maar op een diepere stek. De temperatuur van het water in de kant zal namelijk veel meer schommelen door de invloed van het weer. De diepere waterlagen zullen stabieler zijn en een betere weergave zijn van de realiteit. Ook zal je daar waarschijnlijk je aas gaan aanbieden, maar daar komen we zo op terug. Er zijn diverse thermometers die je aan je lijn kunt knopen en zo naar je stek kunt werpen.

Een snelle hap die weinig karpers laten liggen
Een snelle hap die weinig karpers laten liggen

Stekkeuze in het najaar

Naast de temperatuur is ook de stekkeuze een hele belangrijke factor. In de zomermaanden loont het vaak om ondiep te vissen, maar in het najaar zal de karper zich vaak op diepere stekken gaan ophouden. Dat gebeurt vaak nadat de spronglaag is verdwenen door de eerste goede stormen. Als je een diepere stek (zoals bijvoorbeeld een plateau of een talud) gaat aanvoeren is de kans groot dat je de vissen heel lang op die stek actief kunt houden met de juiste aanpak. De watertemperatuur is dus veel stabieler op diepere stekken en daar houden karpers van. Grote temperatuurschommelingen kunnen er namelijk voor zorgen dat de karper ineens stopt met eten en soms dagenlang minder actief is.

Kies een stek waar je denkt het verschil te kunnen maken. Als je langere tijd een stek wilt gaan onderhouden is het op druk beviste wateren vaak verstandig om een niet al te populaire stek te kiezen. De kans dat er iemand anders op jouw zorgvuldig aangevoerde plateau gaat vissen is namelijk levensgroot aanwezig. Natuurlijk moet je wel zelf een goed gevoel hebben bij zo’n plek, dat spreekt voor zich. Vertrouwen is alles!

Het is een heerlijke periode
Het is een heerlijke periode om aan het water te zijn

Voeren in het najaar

Als je de juiste stek(ken) hebt gekozen is het tijd om deze te gaan aanvoeren. Daarbij is het zeer belangrijk dat je voert met een voedingsrijk aas. De kans dat je voerstek langere tijd vis op zal leveren is daarmee een stuk groter dan wanneer de vissen weinig voeding uit jouw aas halen en op zoek gaan naar ander voer. Een boilie op basis van vismeel is daarmee een goede start. De karper haalt hier namelijk veel voeding uit die hij kan gebruiken.

De manier van voeren is de volgende essentiële stap. Je kunt natuurlijk direct als een dolle gaan voeren en emmers met boilies leegkiepen op je stek, maar dat raden wij je zeker niet aan. Het is veel verstandiger om dit met beleid te doen en rustig te starten met voeren. Kies één of meerdere stekken die je wilt gaan bevissen en start met een relatief lage hoeveelheid voer. Natuurlijk is de hoeveelheid voer die je kunt inzetten volledig afhankelijk van het visbestand, de hoeveelheid andere vissers en bijvoorbeeld witvis.

Een kilo boilies per stek om te starten is daarbij helemaal geen verkeerd uitgangspunt, maar meer kan natuurlijk ook als je zeker weet dat het wordt opgegeten. Je wilt nu immers eerst ontdekken welke stekken bezocht worden door de karpers. Regelmatig voeren is trouwens veel effectiever dan het storten van grote hoeveelheden. Dagelijks, of liefst tweemaal per dag een aangepaste hoeveelheid, voeren zal de karpers regelmatig laten terugkeren op je stek. Ben je er na een paar keer voeren en vissen achter welke stekken vis opleveren dan kan je de voerhoeveelheid wellicht verhogen.

Vier dagen flink doorvoeren bracht deze brute vijftiger op de mat voor Bob
Vier dagen flink doorvoeren (tijdens het vissen) bracht deze brute vijftiger op de mat voor Bob

‘Match the hatch’ of opvallend?

De keuze van je haakaas kan een verschil betekenen in je vangsten. De inzet van een opvallende boilie, pop-up, snowman of bijvoorbeeld een nepmaisje als haakaas kan zorgen voor een snelle aanbeet en zeker als er sprake is van voedselnijd. De andere optie is om je haakaas rechtstreeks uit de zak te halen en dus gelijk te houden aan de gevoerde boilies. Zeker voor wat voorzichtigere karpers zal dit minder afschrikken.

Vis ook eens buiten de voerplek

Karpers azen graag langs de randen van een voerstek. Met name de voorzichtige en zeker ook de grote karpers azen vaak veel vrijer buiten de voerstek. De kans dat je juist buiten je voerstek een topvis haakt is daarom erg groot! Probeer dus zeker eens om één hengel op een paar meter naast de voerstek te vissen. Als je de mogelijkheid hebt om met 3 hengels te vissen zou je twee voerstekjes kunnen maken en op elke stek één hengel te vissen. De derde hengel kan je met een single hookbait vissen tussen de twee voerstekken in. Het idee hierachter is dat vissen die heen en weer zwemmen tussen de voerstekken jouw single hookbait tegenkomen en deze met veel vertrouwen zullen pakken. Geef het eens een kans!

Je merkt vanzelf of de karpers op het voer zitten
Je merkt vanzelf of de karpers op het voer zitten

Let op: overdaad schaadt

Deze term hebben we op CarpFeeling al vaker gebruikt, maar helaas zien we nog steeds dat er soms veel te veel gevoerd wordt door alle karpervissers bij elkaar. Het voeren van veel aas is op sommige wateren de sleutel tot succes, maar lang niet overal. Op drukbeviste wateren kan het zelfs erg in je nadeel werken omdat andere vissers ook flink voeren. De karper zal op die manier sneller verzadigd zijn en de aanbeten zullen dan flink teruglopen. Ook hier geldt natuurlijk dat dit volledig afhankelijk is van aspecten zoals het visbestand en de grootte van het water.

Krijg je binnen korte tijd na het inleggen van je rigs een aanbeet dan kan je er vanuit gaan dat je voerplek (grotendeels) leeggegeten is. Dit kan het moment zijn om de hoeveelheid voer te verhogen. Blijft het stil op je stek, maar zie je wel activiteit in de vorm van rollende of springende vis? Probeer dan eens wat minder te voeren en te kijken of dit verschil maakt in het aantal aanbeten. Houd ook zeker de concurrentie in de gaten, want niet zelden zijn er ook andere vissers die (onbewust) jouw stek van voer voorzien.

Het najaar is een prachtige periode
Het najaar is een prachtige periode om aan de waterkant te zijn

Combineren

Een extra voertip die we je mee willen geven is om verschillende voeren te combineren. Er zullen namelijk altijd karpers zijn die een voorkeur hebben voor een specifieke boilie of smaak. Buiten de smaken kan je ook verschillende diameters door elkaar voeren. Dit verhoogt de kans op een aanbeet, omdat de karper minder makkelijk onderscheid kan maken tussen een haakaasje en een voerboilie. Immers, wanneer jouw haakaas (door het gewicht van de haak en rig) als enige afwijkt van de gevoerde boilies is de kans groot dat de karper het aas zal laten liggen.

Afbouwen van je voerstek

Als de watertemperatuur echt laag wordt (richting de 10 graden en kouder), en je wel door wilt blijven vissen, dien je de voerstek af te bouwen qua voerhoeveelheid. De karpers zullen nu veel minder snel hun voer verteren en ook minder gaan eten. Teveel voeren kan er namelijk voor zorgen dat je de voerstek helemaal lam legt. Je zult vaak zien dat het aantal aanbeten terug zal zakken. Als je de voerstek vanuit de herfst door wilt trekken naar de winter zal je in veel gevallen je aas moeten aanpassen. Daar komen we in een later artikel op terug.

Een voerstek afbouwen met een aangepaste hoeveelheid voer
Een voerstek afbouwen met een aangepaste hoeveelheid voer. Door porties te maken gooi je er niet ongemerkt teveel in

Succes dit najaar!

Onthoud dat bovenstaande kunnen afwijken op de verschillende wateren. Blijf bewust nadenken over je voer(tactiek) en hopelijk kan jij de bovenstaande tips gebruiken om dit najaar nog meer resultaat te halen. Benieuwd naar meer praktische tips? Houd onze website dan goed in de gaten.

 

Advertentie:

 



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *