The Big Five

Carli Driessen - The Big Five

Ruimte voor innovatie… (als in datgene waar we met z’n allen beter van worden)

Innovatie is een geliefd woord in “de markt”. Er zijn zat bedrijven die dit predicaat graag opspelden. Toch, als je eerlijk bent, zijn het er maar weinigen die wezenlijk vernieuwen. Na de hair en boilie kwam de focus op een verfijning van ons vis-systeem en buigt de aandacht naar meer comfort aan de waterkant. Het lijkt eerder op een “uitdijen” dan vernieuwen. De spoeling wordt nog dunner als je je richt op die producten waar je daadwerkelijk meer vis mee vangt! Ook zie ik dat mensen wel gevoelig zijn voor iets nieuws, maar tegelijkertijd veranderingen met argwaan ontvangen, graag vasthouden aan dat wat ze gewend zijn. In plaats van een eigen pad kiezen, het voorbeeld volgen van anderen. Best schizofreen eigenlijk.

 

Advertentie:

The Carp Specialist  



Het toont een zowel ontvankelijk als weerbarstig klimaat voor innovatie; het is zoeken tussen allerlei “heilige huisjes” naar kiemen voor nieuwe ontwikkelingen! Volgens mij is de “revolutie” over en liggen de schappen vol. Helemaal niet erg overigens, want je zult er geen vis minder door vangen, maar het doet wel de vraag rijzen waar de (nieuwe) ruimte ligt voor innovatie. Zelf ben ik er van overtuigd dat er ruimte is, maar niet per se binnen die productenwereld. Ik zie het eerder gebeuren in de wijze waarop vissers met hun producten leren omgaan; in de ontwikkeling dus van processen, kennis en kunde. Hoe precies zal ik later beschrijven, ik wil eerst graag iets kwijt over dat weerbarstige klimaat en de voorwaarde voor een meer innovatieve omgeving.

In plaats van een eigen pad kiezen het voorbeeld volgen van anderen
In plaats van een eigen pad kiezen, het voorbeeld volgen van anderen

Noodzaak tot meer bewustzijn

Ik vind de viswereld verwarrend. Door die berg aan informatie die dagelijks vanuit verschillende media op ons afkomt, is het bijna onmogelijk het verschil te zien tussen wat nu waar of niet waar is, avontuur of advertentie, handig of hype… Ik ervaar een soort fusie tussen feiten en fictie die naadloos in elkaar overgaan. Ik zie ook andere mensen hiermee worstelen. Het komt op verschillende manieren tot uiting, onder andere in oeverloze discussies gebaseerd op persoonlijke overtuiging. Begrijpelijk wel, maar ik weet niet of dat echt helpt. Die onduidelijkheid en polemiek voedt vooral het wantrouwen in de mens en daarmee dat weerbarstig klimaat. De weg naar een meer ontvankelijke omgeving vraagt daarom iets van “ontwarring”… als je begrijpt wat ik bedoel.

Het vermogen om te “ontwarren” ligt volgens mij verborgen in een beter bewustzijn. Het vermogen de werkelijkheid beter te zien en te begrijpen; feiten en fictie te scheiden. Dit door zelf te (leren) onderzoeken, zelf te (leren) ontdekken, zelf na te (leren) denken over wat waar is en wat niet. Daarmee het beeld van die “werkelijkheid” zo simpel mogelijk te maken, maar niet zoals nu vaak gebeurt simpeler dan dat hij in feite is. Juist die “halve-waarheid” is zo misleidend en daardoor uiteindelijk verwarrend.

Carli Driessen - The Big Five
Alles moet zo simpel mogelijk worden gemaakt, maar niet simpeler (A. Einstein)

Waarom ik dit schrijf? Omdat dit ontwikkelen van een beter bewustzijn centraal is komen te staan in mijn bescheiden “universum”. Volgens mij is de voorwaarde voor een innovatief klimaat dat mensen door de bomen het bos weer zien en hiervoor is dat bewustzijn nodig… En zo kom ik uit bij wat ik de “Big Five” noem; vijf eenvoudige principes en fundamenten van mijn verhaal, bedoeld om ons bewustzijn wat te sterken… hier komen ze:

Vind je eigen pad

Don’t just follow, be aware

Ieder mens heeft hulp nodig of kan hulp gebruiken, helemaal goed! Maar de moderne karperindustrie grossiert werkelijk in strategieën en theorieën. Overtuigend gebracht en veelal gekoppeld aan producten die als maatpak hand in hand gaan. Prima hoor, want het geeft zeker voor beginners wat houvast, zelfs wanneer zo’n “stappenplan” in de praktijk nou net niet blijkt te werken. Maar deze tsunami kent een heel ander, minder zichtbaar, effect…

In plaats van dat de visser vanuit de praktijk spelenderwijs eigen inzichten ontwikkelt, onbevangen dat wat hem overkomt in zich opneemt en gaandeweg leert effecten te interpreteren, de tijd neemt om te ontwikkelen… enzovoort, in plaats daarvan toetst hij of zij nu de theorieën van anderen. Deels helpt deze informatie vissers op gang te komen (en dat is prima dus), maar het leidt ook af. Iets toetsen is namelijk niet hetzelfde als iets ontwikkelen. Bij het toetsen volg je het pad dat door anderen is bepaald en probeer je er niet vanaf te wijken. Je kijkt of het pad je daar brengt waar men beloofd had dat het je zou brengen. Terwijl bij het zelf ontwikkelen het juist gaat om het zoeken van “je eigen pad”, het durven afstappen van bestaande paden. “Find your edge” zou Kevin Nash zeggen.

Die permanente stroom van informatie, hoe goed bedoeld ook, is niet perse een positieve impuls voor het ontwikkelen van meer eigen bewustzijn. Het kan dan ook geen kwaad om je er soms van af te sluiten, niet zomaar anderen te volgen, maar je eigen pad te kiezen!

The Big Five
Terwijl bij het zelf ontwikkelen het juist gaat om het zoeken van “je eigen pad”

Neem de tijd om te groeien

Don’t copy, create your own tune

Karpervissen wordt steeds toegankelijker. De vercommercialisering brengt met zich mee dat je nu bij wijze van spreken in één keer van 0 tot 100 kan. Je kunt hele pakketten tegelijk aanschaffen met informatie en artikelen en zo aan de slag. Van vader op zoon is nu van “markt” op “consument”. Mijn punt is dat in de praktijk dat tijdrovende, maar oh zo belangrijke ontwikkelingsproces verloren gaat, waardoor er aspecten in het bewustzijn van de visser minder tot wasdom komen. Moeite moeten doen is niet alleen een vorm van ongemak of straf, het heeft ook een functie, namelijk die van opvoeding, verdieping en selectie. Het is geen populaire stelling weet ik, maar het karpervissen is nu eenmaal meer dan instant-kost.

Natuurlijk is zo af en toe wat kopiëren geen punt, doen we allemaal, maar vanuit je zelf iets ontwikkelen, ontdekken, creëren, maakt gewoon dat je meer verbonden raakt met de materie. Kennis verdiept zich en je bewustzijn groeit… Daarbij koester je eerder datgene waar je moeite voor moet doen of je stapt er uit als het je dat allemaal niet waard is. En laten we wel zijn, dat dit onder druk staat zien we aan de toenemende mate van on-ethisch gedrag aan de waterkant. Vissers die wel de technische vaardigheden of spullen hebben aangeschaft, maar niet de tijd hebben doorgebracht om de “ziel” van het karpervissen zich toe te eigenen… kortom bewustzijn te ontwikkelen.

The Big Five
Meer instant in plaats van eigen creaties

Wees je eigen testvisser

Don’t believe, see for yourself

Deze is eenvoudig… We kennen allemaal de mooie beelden en verhalen waarmee “consultants” in opdracht van producenten artikelen aanprijzen. Indrukwekkend soms en voor sommige aanleiding om deze artikelen dan ook aan te schaffen. Dat er sprake is van kwaliteits-waar is geen discussie. En logischerwijs zitten er goede en slechte producten tussen, daar gaat het niet om, maar neem nou niet zomaar alles aan! De relatie tussen een artikel en jouw vangsten is samengevat meestal niets meer dan een vorm van “self fulfilling prophecy”… de uitkomst klopt wel, maar het verhaal over oorzaak en gevolg niet. 😉

Om het daadwerkelijk aandeel van een product (maakt niet uit wat het is) in jouw vangsten te kunnen beoordelen en daarmee je vangsten te optimaliseren moet je het zelf in de praktijk ervaren… leren ook waarom! Bewustzijn ontwikkelen dus. Kortom: wees kritisch en je eigen testvisser.

Wees kritisch en je eigen testvisser!

Sta open voor veranderingen

Don’t be passive, be flexible

Als iets duidelijk is, vanuit al die ervaringen van vissers om ons heen, dan is het wel dat in bijna elke situatie waarin wij ons bevinden meerdere zienswijzen, strategieën, aassoorten, rigs, enzovoort tot succes kunnen leiden. Er bestaan verhalen te over waarin op zeer verschillende wijzen vissen gevangen worden op dezelfde wateren. Daarbij is geen enkele context (combinatie van seizoen, watertype, preoccupatie, enzovoort) hetzelfde. Er zijn dus altijd verschillen waar we rekening mee kunnen houden. Het hoeft niet, maar het kan. Dus sta er open voor. Soms zijn de verschillen groot, soms zijn ze heel klein, maar verschil is er.

En soms vragen deze verschillen grote of kleine aanpassingen in je stijl. Durf dus te experimenteren, je aan te passen, nuances aan te brengen. Let wel, “de markt” gedijt juist vanuit het beeld dat dat ene product de beste oplossing biedt. Die unieke rig, die speciale haak, die mysterieuze “gouden boilie”, die enzovoort. Ik bestrijd geenszins dat er goede, universele oplossingen bestaan die doorgaans veel vis op de kant brengen, maar ik pleit hier voor het nut van meer bewustzijn. En daarbij helpt een meer open, flexibele, ontspannen houding in plaats van fixatie. Je bewustzijn groeit mee met het adaptief vermogen. Probeer eens “hang loose in plaats van tight lines”, als je begrijpt wat ik bedoel?!

Carli Driessen - The Big Five

Wees jezelf

Don’t be like others, be you… enjoy!

Deze vijfde en laatste is veruit favoriet… “enjoy”! Geniet van je vangsten of liever nog: geniet van alles wat met het leven of je hobby te maken heeft. Toch staat deze eenvoudige levensfilosofie bij vissers onder druk. Er zijn meerdere redenen, maar die eindeloze exposé van succesverhalen in de media is een zware jongen. Het ontbreken van wat ik voor het gemak maar even “the dark side” noem, geeft een vertekenend beeld van de dagelijkse realiteit waarin wij bivakkeren en voedt de “frustratie” bij thuiskomst na een week blanken.

Maar waarom?! Karpervissen is geen competitie en nou ook niet echt het podium voor wereldfaam… toch?! Het is gewoon een hobby. Een hele mooie hobby zelfs en ideale bezigheid voor velen; het geeft rust, biedt vriendschappen, is spannend, gezond, waarom dan die druk? Het enige dat ik kan bedenken is dat wij onze “eigenwaarde” afmeten aan die van anderen; de buurman heeft een grotere auto dan ik! Op zich niet erg, zolang je er maar geen last van hebt. Probeer je los te breken van dit vergelijken en richt je op wie je zelf bent. Waar je zelf voor staat, wat je zelf bedenkt. Zoek de voldoening van een vangst niet in het beter zijn dan anderen, maar op de meerwaarde van jouw eigen ideeën, het is een zeer welkome ervaring. Karpers vangen is gaaf, maar iets bedenken en dan zien dat het vruchten afwerpt is nog veel gaver! En kennis vergaren en deze in de praktijk testen is daarbij leuker wanneer je “die lat” gewoon thuis laat liggen 😉

That’s it! Vijf eenvoudige principes die het centrum vormen van mijn bescheiden “universum”. Zich richten op het vormen van een beter bewustzijn. Geen NASA-tec of iets dergelijks, misschien zelfs te veel cliché?! Mijn excuses dan hiervoor, maar het is niet anders. Kijk om je heen en wees eerlijk…

Geniet van alles wat met het leven of je hobby te maken heeft!

… ook bewegingsruimte bieden!

Echter het idee om meer bewustzijn te stimuleren, is uiteindelijk niet voldoende voor innovatie. De mens moet ook iets geboden worden om dit bewustzijn aan te ontplooien; middelen om dit bewustzijn te kunnen cultiveren. Tevens de wil van anderen om dit bewustzijn over te dragen, toegankelijk, transparant te maken. Mensen in staat stellen om iets te doen is net zo belangrijk als het vermogen van de mens om iets te kunnen. In staat zijn om te “bewegen” is niet voldoende, er moet ook “bewegingsruimte” zijn! Hierover een andere keer meer.

Klik hier voor nog veel meer interessante columns van Carli.

 

Advertentie:

 



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *