Karpervissen in het voorjaar

karper in het voorjaar

De afgelopen weken hebben we steeds vaker van zonnige dagen kunnen genieten en dus is het een mooi moment om eens stil te staan bij de voorjaarsvisserij. Je zult immers de eerste visser niet zijn die moeite heeft om in het voorjaar regelmatig karper te vangen. Het voorjaar kan best pittig zijn en dat komt met name door het feit dat de karpers nog lang niet zo actief zijn als wij zouden willen. Maar waar vind je ze en hoe kan je ze het beste vangen? Met deze 7 voorjaarstactieken helpen wij je vast op weg.

 

Advertentie:

  



1: Locatie, locatie, locatie

Laten we beginnen met één van de basics binnen het karpervissen: lokaliseren. In het voorjaar is dit enorm belangrijk, want de karpers liggen vaak nog bij elkaar in de buurt. Een goede polaroid bril is een onmisbaar attribuut om de vissen te vinden. De vissen laten zich vaak zien en hierdoor kan je perfect afstemmen waar je moet zijn. Vis je aan de verkeerde kant van het water dan kan je heerlijk van de krokussen genieten, maar de kans op vis is een stuk lager. Besteed dus aan het begin van je sessie wat tijd aan het zoeken van de vis. Dat gaat je zeker meer opleveren.

Blijf goed observeren om meer karper te vangen
Blijf altijd observeren en ga actief op zoek naar karper. Vaak liggen er meerdere bij elkaar.

2: Let op de weersverwachting in het voorjaar

In het vroege voorjaar is de zon een belangrijke partner voor een succesvolle sessie. De zon warmt het water op en daarmee wordt de karper ook actiever. Als je een dag kunt uitkiezen loont het daarom ook om een zonnige dag uit te zoeken om lekker te gaan vissen. En zeg nu zelf, in een lekker voorjaarszonnetje zit je zelf toch ook een stuk lekkerder dan in de gure wind en regen? Een goede weerapp is geen luxe maar een belangrijk middel om je sessies te plannen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de Unifish app, die is speciaal ontwikkeld voor de vissers en bevat ontzettend veel handige data en features. Je kunt hem zowel in een gratis als betaalde variant (Pro) gebruiken. Download hem in de app store of Google Play store.

De kans op karper in een winters zonnetje; goud!
De kans op karper in een lekker voorjaarszonnetje; goud!

3: Vis met (opvallende) single hookbaits

Een gevaar van de lente is dat diezelfde zon je soms op het verkeerde been kan zetten. De zonovergoten middagen maken een verblijf aan de waterkant heerlijk, maar de watertemperatuur wordt al snel overschat. Het duurt namelijk een behoorlijke tijd voor ook die zal stijgen, mede door de koude nachten. Die watertemperatuur heeft een directe link naar de activiteit van de vis. Hoe hoger de temperatuur van het water, hoe actiever de karpers worden en ze zullen automatisch meer gaan eten. Blijft de temperatuur laag, dan zullen ze weinig voedsel tot zich nemen.

Voeren kan in het voorjaar dus een risico zijn, want je legt al snel je stek plat. Een enkel haakaasje (eventueel met een begeleidend PVA zakje voorzien van boiliekruim of ander attractief aas) kan wonderen doen. Bovendien kan je het haakaas regelmatig verplaatsen om de vis te zoeken en blijft er zo geen overbodig aas achter op de bodem.

De bloedzuigers tonen aan dat de vissen nog niet erg actief zijn (geweest)
De bloedzuigers bij de bek tonen aan dat de vissen nog niet erg actief zijn (geweest)

4: Opvallend haakaas werkt in het voorjaar

Het is een algemeen bekend feit dat de karper vaak uit interesse aasdeeltjes opneemt. De werking van opvallende haakaasjes is dan ook al regelmatig uitgelegd. Zeker in het voorjaar kan dit een bonusvis opleveren. Zoals hierboven uitgelegd zijn de karpers veel minder actief en zullen zij minder azen. Als je een vis kunt overhalen om toch jouw haakaas op te nemen dan hoef alleen de rig nog maar zijn werk te doen. Pop-ups zijn goud waard in het voorjaar. Ze vallen beter op en je kunt eenvoudig van kleur wisselen om te zien wat de vissen aantrekt. Begin dus maar vast met het knopen van je favoriete pop-up rigs 😉

Een klein beetje attractief voer is vaak voldoende in het voorjaar
Een klein beetje attractief voer is vaak voldoende in het voorjaar

5: Zoek de ondieptes

De bovenste waterlagen warmen dus het snelste op onder een zonnetje. Dit maakt de ondiepe kantzones in het voorjaar dé plek bij uitstek om de karpers te belagen. Door dit warmere water komt ook het onderwaterleven op deze plekken eerder op gang, waardoor ze er niet alleen warmte maar ook meer natuurlijk voedsel vinden. Op ondiepe wateren hoeft het diepteverschil niet altijd iets uit te maken, maar bij diepere wateren zou ik in het vroege voorjaar altijd mijn hengels ondiep leggen. En met ondiep bedoel ik in sommige gevallen ook echt ondiep. Een vis kan prima zwemmen in een waterlaag van 30-50 centimeter diep en ik heb in het verleden genoeg vissen gevangen op dit soort stekken. Soms vroeg je je zelfs af of de vis niet met zijn rug boven het water uit zou steken!

Zoek de ondieptes in het voorjaar
Zoek de ondieptes in het voorjaar, ook deze karper werd gevangen in het kantje waar als eerste de zon op scheen

6: Benut de bovenste waterlagen

Zoals reeds benoemd warmen de bovenste waterlagen het snelste op. Je zult de karpers daarom vaak hoog zien liggen in het water en mogelijk zelfs zien rondzwemmen aan de oppervlakte. Ook als je de vissen niet ziet, zwemmen ze waarschijnlijk niet strak boven de bodem. Het vissen met zigs is dan ook een zeer effectieve manier in de voorjaarsmaanden, die ik eerlijkheidshalve ook zelf vaker moet gaan toepassen. Je kunt de vissen hiermee snel vinden en inspelen op het natuurlijke. De vis focust zich nu graag op natuurlijk voedsel en kleine insecten.

7: Blijf mobiel

De karper zal in het voorjaar minder actief rondscharrelen op een statische voerplek. De voorjaarsvisserij leent zich daarom uitstekend voor een mobiele of struinende aanpak waarbij je verschillende stekken aandoet. Een goede manier om de karper in het voorjaar te belagen is het statisch struinen. Hierbij bevis je in een relatief kort dagdeel een groot deel van het water en bevis je meerdere interessante stekken. In een afzonderlijk artikel bespreek ik dit statisch struinen uitgebreid en geef ik je diverse tips en tricks om hier succesvol mee te zijn. Lees dit artikel hier.

 

Advertentie:

 



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *