Voorkom schade aan je rubberboot door de zon

Voorkom schade aan je rubberboot door zon en warmte

We hebben dit jaar al wat mooie dagen gekend, maar de echte zomer moet nog gaan beginnen. Ik verwacht dat onze telefoon weer roodgloeiend komt te staan zodra de temperatuur vaker de 30 graden zal overschrijden. De ervaring leert namelijk dat de ene na de andere andere booteigenaar zich bij onze reparatieservice meldt met schade aan de rubberboot. Meestal een lek door grof gebruik, maar ook steeds meer naden die opengebarsten zijn en onderdelen (of zelfs hele spiegels) die loslaten. Opvallend genoeg zijn dergelijke schades meestal ontstaan tijdens een verblijf in een warm gebied. Dus op vakantie of tijdens zeer warme (zonnige) periodes in eigen land. In deze update vertellen we je waar je op moet letten om deze schades te voorkomen.

 

Advertentie:

  



Hoe ontstaat dit soort schade?

Het probleem bij deze schades is meerledig. Laten we dit even uitsplitsen:

  • Bootlijm verliest aanzienlijk veel kleefkracht bij zeer hoge temperaturen. Het wordt een stuk zachter en flexibeler. Met een simpele sterke föhn of een verfstripper kan je rond de 60 graden vrij eenvoudig (met de blote handen) behoorlijk dikke lagen rubberbootlijm verwijderen. Je rolt het dan zo van de boot af alsof het geknoeide hobbylijm is die op scholen gebruikt wordt voor het knutselen. In de zon lopen de temperaturen enorm op. Temperaturen rond de 40 en 50 graden komen al snel in beeld als de buitentemperatuur boven de dertig graden komt. Helemaal als je een groene of zwarte rubberboot hebt. De lijm neemt bij deze temperaturen sterk in kracht af. Dit heeft zeker bij oudere lijmlagen (oudere boten) van grote invloed op de stevigheid van de naden. De kleefkracht van de lijm keert gelukkig weer terug zodra de boot afgekoeld is.
Schade aan je rubberboot door de zon, zo voorkom je het
Door de warmte kunnen de lijmlagen loslaten
  • De lucht in de boot zet enorm uit als deze langdurig in de zon ligt. Men komt in de vroege ochtend aan op de bestemming en blaast de boot op, lekker stevig natuurlijk anders vaart het voor geen meter of kan je niet op de band zitten. Het is nog maar 15 graden dus er is niets aan de hand. In de loop van de dag wordt het warmer en de boot ligt in de zon te bakken. De boot is al snel 40 graden geworden, maar er zit evenveel lucht in als toen hij nog maar 15 graden was. De lucht zet uit door de hitte en zet de naden en vastgelijmde accessoires ernstig onder druk. De lijmlaag is door de hoge temperatuur al wat verzwakt en daardoor scheurt de naad open op de plek waar die het zwakst was. Dat soort schade kan je zelf eigenlijk niet plakken.
  • Een rubberboot bestaat uit verschillende materialen die aan elkaar gelijmd zijn. Hout voor de spiegel, PVC voor het doek, harder pvc voor de accessoires. Al deze materialen hebben een andere uitzettingscoëfficiënt en bij blootstelling aan grote hitte zullen ze ten opzichte van elkaar vervormen. De lijm houdt de delen aan elkaar vast, maar die wordt wel opgerekt. Zeker bij boten die wat ouder zijn kan de lijmlaag het begeven. Dit heeft tot gevolg dat de band los komt van de spiegel of dat bijvoorbeeld de roeidollen er spontaan afkomen zetten.
Pomp de rubberboot niet te hard op als het een warme of zonnige dag wordt
Pomp de rubberboot niet te hard op als het een warme of zonnige dag wordt

Tips om schade aan je rubberboot te voorkomen?

  • Allereerst controleer je met regelmaat de hardheid van de boot als het warmer wordt. Als je met de duim hard op de band drukt moet er nog net een plooi ontstaan in het doek. Krijg je dit niet meer voor elkaar, laat de boot dan ietsje leeglopen.
  • Pomp de boot bij voorkeur wat te zacht op als het nog fris is op het moment van opzetten. Het is beter om een beetje bij te blazen op het heetst van de dag dan de boel uit elkaar te zien scheuren.
  • Leg de boot bij voorkeur niet op de kant in de zon. Het water waar de boot op ligt koelt de lucht in de boot. Ligt de boot op de kant, dan loopt de druk veel hoger op dan in het water. Als je hem al op de kant trekt, leg hem dan in de schaduw en houd de druk in de gaten.
Controleer met je duim of je de boot nog in kunt drukken. Als dat niet zo is dan kan je er het beste wat lucht uitlaten.
Controleer met je duim of je nog een vouw in de rubberboot kunt drukken. Als dat niet zo is dan kan je er het beste wat lucht uitlaten.
  • Leg een niet opgeblazen boot nooit in de bakkende zon. Door de vouwen in een niet opgeblazen boot of een boot de nog (deels) opgerold is, wordt er op sommige plekken (zoals bij de spiegel) heel hard door het doek aan de lijmlaag getrokken. Die verzwakt door de hitte en je spiegel of je handgrepen laten spontaan los.
  • Goedkope bootjes zijn duidelijk sneller gemaakt door minder goed gekwalificeerd personeel en met kwalitatief minder goede materialen en lijmsystemen. Dit hebben wij duidelijk kunnen waarnemen bij de vele reparaties die wij uitgevoerd hebben. Met een budget bootje of een middenklasser moet je dus nog meer opletten dan met bijvoorbeeld een echte zodiac.

Als je deze tips naleeft dan is de kans klein dat je dit soort vervelende schade krijgt aan je rubberboot.

 

Advertentie:

 



Een reactie op “Voorkom schade aan je rubberboot door de zon

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *