Review Raptor XL platform

Raptor platform XL review

Een week testvissen met het Cipro team gaf mij de kans om het befaamde Raptor XL platform te mogen gebruiken en dus ook te kunnen testen. Eerlijk is eerlijk, normaal zou ik deze joekel nooit zelf kopen. In de eerste plaats omdat hij voor mij veel te duur is en tevens is dit niet mijn type visserij. Het betreffende platform ligt in Frankrijk op het net geopende nieuwe betaalwater van the Carpspecialist, Iktus Ruffaud.

 

Advertentie:

Nash Tackle  



Een weekje Iktus Ruffaud

Op stek K ligt deze dubbele gigant in de luwte van het bos in een vrij unieke omgeving. Vanaf de kant vissen is daar haast onmogelijk en daarmee komt dit platform goed tot zijn recht. Dit is precies waar hij voor bedoeld is. Het platform dat hier ligt is wel speciaal gemaakt, want deze ligt 24/7 in het water en moet ook een beetje hufter proof zijn. Daarom heeft dit platform twee enorme airdecks van 3.30 bij 1.70 meter. Verder is hij gelijk aan de XL variant.

Tom viste een week vanaf een Raptor XL platform

Het Raptor XL platform gaat mee achter je rubberboot met benzinemotor naar plaatsen waar vissen vanaf de kant onmogelijk is. Ik zou hier op mijn gemak weken achter elkaar op kunnen doorbrengen, maar moet dus er wel bij vertellen dat ik geen ervaring heb opgedaan met het vervoer van zo’n platform. Tevens heb ik hem niet hoeven opbouwen, over het water vervoeren en vielen de weersomstandigheden (met name de wind) reuze mee. Ik zat er heerlijk op een kabbelend water en daar merk je niets van, maar ik kan me voorstellen dat je dat met windkracht 4 op open water iets anders gaat ervaren!

Ervaring met het Raptor XL platform

Het is in het begin echt even uitzoeken hoe het beste te lopen en dit aan te pakken. Zo kwam ik er achter dat het wiebelen erger wordt naarmate er minder lucht in de tubes en airdecks zit. Dus die heb ik eerst maar eens flink opgepompt waardoor het platform gelijk een stuk stabieler werd. Toch wiebelt het wel als je loopt. Als je al eens op zo’n attractievlot in het water hebt gelopen dan herken je het gevoel wel. Het is niet dat je continue je evenwicht hoeft te bewaren, maar als je bijvoorbeeld in het donker moet plassen en je net op de rand van zo’n airdeck stapt is het oppassen dat je niet omvalt.

Een fraaie stek op Iktus Ruffaud

Qua comfort is het heerlijk. Je zou zo je handdoek neer kunnen leggen en kunnen zonnebaden. Qua oppervlakte is er echt mega veel ruimte. Er staat nu standaard een 2 persoons bivvy op (inclusief overwrap) en daaromheen is er nog heel veel ruimte om je hengels of overige spullen neer te zetten. Dan houd je zelfs nog plek over om te zitten of te liggen, wat je voorkeur ook is. Het was even kijken hoe ik de rodpod ging neerzetten want je kunt de pootjes natuurlijk niet in het airdeck drukken. Ik vond een manier om de voorste poten tussen de tube en het airdeck te steken. Zo stond de rodpod muurvast waardoor ik zelfs tegen een obstakel stek kon vissen. De achterpoten heb ik naar boven geschoven, zodat de punt in het omhulsel zit van de rodpod en dus niet op het airdeck stond.

Een handige oplossing voor het plaatsen van de rodpod
Een handige oplossing voor het plaatsen van de rodpod

Natte voeten?

Voordat ik naar Frankrijk ging had ik al zitten nadenken over de regen die kan vallen. Waar blijft dan het water? Het zal niet op het platform blijven liggen, want het vloeit tussen de 2 airdecks door naar de bodemvloer en daar zitten doorvoeren van mesh die het water afvloeien. Maar je staat, ligt en zit in de bivvy, dus dat is het zwaarste punt. Hierdoor ontstaat er een kuil waar water in loopt. Ik heb daar dus van tevoren al over nagedacht. Je kunt een grondzeil meenemen en daar al je spullen in zetten. De randen klap je iets op zodat het water er niet bij kan. Ik heb 24 uur in de regen gezeten en meegemaakt dat het water onder mijn stretcher stond. Om van dat water af te komen ging ik op de rand van een airdeck staan zodat het water weg liep.

Dit zag ik aankomen
Dit zag ik aankomen

Over het materiaal hoef je je geen zorgen te maken. Dat is echt wel heel degelijk spul. De tubes en airdecks zijn extra dik en de tubes hebben overdrukventielen zodat de lucht kan ontsnappen als het bijvoorbeeld zomers heet wordt en de lucht uitzet. Als je boven diep water aanlegt, zou ik persoonlijk toch een zwemvest aan trekken. Safety first.

Raptor XL platform

Eigenschappen van het Raptor XL platform

  • Gewicht 120 kg
  • Rondom tubes met een diameter van 50 cm en 0.9 mm dik pvc
  • Een totaal oppervlak van 5 bij 5 meter, ofwel 25 m2
  • Een bodem met mesh om het overtollige regenwater weg te laten vloeien
  • Twee airdecks van 4 bij 2 meter en 20 cm dik. Deze hebben een extra toplaag 0.7mm pvc ter bescherming
  • 4 handvaten op elke zijde. Met daarboven een dik gevlochten touw
  • De tube bestaat uit 4 luchtkamers met overdrukventiel
  • De boven- en onderkant van het airdeck zijn afgewerkt met een extra laag pvc
  • Het draaggewicht is 100 kg per vierkante meter.

Het platform wordt geleverd met een tas, een voetpomp een reparatie kit en de 15 D-ringen om de bivvy/oval op het airdeck te fixeren. Het enige dat je zelf nog moet aanschaffen is een elektrische pomp (tevens bij Raptor verkrijgbaar). Deze heb je echt nodig anders krijg je het platform niet hard genoeg opgeblazen.

Raptor XL platform

Genoeg ruimte voor je bivvy

Aangezien tenten allemaal verschillende afmetingen hebben levert Raptor de D- ringen om een tent te bevestigen er los bij. Deze dien je zelf op de plek, waar normaal een haring geplaatst wordt, vast te lijmen. Je dient ze 5 a 10cm naar buiten toe vast te zetten zodat de ringen, waarmee je de tent vast zet, goed onder spanning komen te staan. De binnenruimte van het XL platform is zo’n 4x4m dus hier kan een forse tent op geplaatst worden.

Voor de installatie van het platform heb je twee man nodig. Doordat het platform uit drie delen bestaat is het nog goed te tillen richting de waterkant. Als eerste blaas je de tube helemaal op. Zoek hiervoor een schone plek aan de waterkant. Zodra de tubes (4 kamers met overdrukventiel) opgeblazen zijn, kun je de twee losse airdecks er in leggen. Deze dien je op te blazen op 0,7bar. Dan zijn ze keihard.

Zorg dat hij goed is opgepompt
Zorg dat hij goed is opgepompt

Als je nog meer ruimte wilt creëren dan is het ook mogelijk om een airdeck los te gebruiken. Ze zijn rondom voorzien van handvaten zodat je ze eenvoudig kunt tillen. Zo kan je een los airdeck tussen twee boten leggen of bijvoorbeeld een extra airdeck tussen twee (kleinere) platforms leggen voor extra ruimte of een plekje om de vissen te onthaken en te fotograferen.

Je kunt je bivvy vastzetten aan de lussen
Je kunt je bivvy vastzetten aan de lussen

Tot slot

Als je geïnteresseerd bent in een XL platform kan je natuurlijk altijd eerst contact opnemen met de mensen van Raptor om je goed voor te laten lichten. Ik vind het echt een superding. Heel degelijk, veilig en je hebt heel veel ruimte. Het is absoluut de moeite waard om te overwegen om hem achter je boot te hangen en de grote plassen op te varen waar je normaal nooit zou komen.

Tom met één van de vissen die hij ving vanaf het Raptor XL platform
Tom met één van de vissen die hij ving vanaf het Raptor XL platform
 

Advertentie:

 



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *