Lijnen en hun eigenschappen

Lijnen en hun eigenschappen

Een betrouwbare lijn is één van de belangrijkste onderdelen van je uitrusting. Het is immers dé bepalende factor in het wel of niet succesvol binnenhalen van een gehaakte vis. Er zijn diverse type vislijnen op de markt en ze hebben allemaal hun goede en mindere eigenschappen. Om je wegwijs te maken in het grote aanbod aan lijnen bespreken we hieronder welke type lijnen er op de markt zijn, zodat jij de juiste keuze kan maken.

 

Advertentie:

  



Nylon

De nylon lijnen vertegenwoordigen het overgrote deel van de vislijnen op de markt. Ook voor de karpervisserij is dit type lijn uitermate geschikt. Een groot voordeel van nylon lijnen is dat ze beschikken over een rek van ongeveer 12 tot 25% (in sommige gevallen tot zelfs 35%). Door deze rek zal er minder abrupt druk op de haak komen te staan. Dit voorkomt voor een groot deel de kans op losschieters (hookpulls) en dat maakt het drillen een stuk makkelijker. Handig dus voor beginnende vissers met minder ervaring of vissers die gebruik maken van zware en stijve fast-tapered hengels.

Korda Touchdown
Het opspoelen van lijnen

De meeste lijnen die in de winkels verkrijgbaar zijn hebben rekpercentages van tussen de 12 en 25%. Je kunt je dus wel voorstellen dat je er bij de visserij op grote afstanden (bijvoorbeeld 500 meter) weinig van zult voelen als er een vis met je haak vandoor gaat. De lijn kan immers tussen de 60 en 125 meter oprekken voordat de maximale trekkracht wordt behaalt! Als je op zulke afstanden vist is nylon af te raden. De controle over de vis is werkelijk nihil, doordat de vis min of meer aan een stuk elastiek hangt. Mocht je wel met nylon vissen op afstand, draai dan eerst de rek er een flink eind uit voor je druk begint te oefenen op de vis.

Zinkende nylon lijnen

Nylon is redelijk schuurbestendig, afhankelijk van de lijn en de diameter. Het is schuurbestendiger dan braid, maar minder dan fluorocarbon. Nylon kan echter wel water opnemen waardoor de trekkracht, soepelheid en knoopsterkte negatief worden beïnvloed tijdens het gebruik. Nylon zinkt nauwelijks. Om de lijn wel zinkend te maken worden toevoegingen gedaan aan de lijn, maar dat haalt het niet bij de zinksnelheid van fluorocarbon. Een ander voordeel van nylon is dat het zeer goed gooit. Het is soepel en glad, dat werkt in je voordeel. Moderne nylon lijnen zijn er in veel verschillende soorten, van boterzacht en soepel voor optimaal werpen tot ontzettend stijf en schuurbestendig.

eze setting vroeg om extreme lijnen: 0.50 mm nylon met zeer hoge schuurvastheid
Deze setting vroeg om extreme lijnen: 0.50 mm nylon met zeer hoge schuurvastheid

Het geheugen van lijnen

Daarnaast zit er veel verschil in drijvende en zinkende lijnen en heb je nylon lijnen met veel geheugen, maar ook met een minimaal geheugen. Dit geheugen betreft het vermogen van een lijn om in de originele vorm terug te keren na spanning. Frommel maar eens een stukje nylon in je hand samen tot een klein propje. Laat hem nu maar los en je zult zien of de lijn zich herstelt of is omgetoverd tot één grote klit of knoop.

Gevlochten lijnen

Gevlochten lijn wordt vooral gebruikt vanwege zijn twee beste eigenschappen. De lijn bevat nagenoeg geen rek, waardoor je met deze lijn ook op grote afstanden volledige controle hebt en een goede beetindicatie behoudt. Ditzelfde geldt natuurlijk ook voor de visserij bij obstakels, waar vis geen ruimte mag krijgen door een uitrekkende lijn. Daarnaast is gevlochten lijn veel sterker dan nylon. Laten we daarom eerst maar eens kijken wat een gevlochten lijn precies is.

Gevlochten lijn (braid) is een lijn die bestaat uit vezels die verweven zijn tot draden, die op hun beurt weer gevlochten zijn tot een platte, vierkante of soms ronde lijn. Meestal zijn deze vezels van Dyneema of Spectra. Let op dit zijn handelsnamen van de vezelfabrikanten en dus geen productnamen van braids. Er kan dus onderling veel verschil in zitten aangezien er toevoegingen gedaan worden om het product tot een geheel te maken. Dyneema is ontwikkeld door het Nederlandse DSM en Spectra is de grootste Amerikaanse tegenhanger van Dyneema.

Gevlochten lijnen

Doorontwikkeling van vislijnen

De duurdere lijnen onderscheiden zich vaak door het gebruik van meer draden, waardoor de lijn soepeler wordt en sterker qua trekkracht en schuurbestendigheid. Er is ook een groot verschil te zien in de manier van vlechten: strak, losjes, plat, rond, vierkant etc. Ook zijn er verschillen in de afwerking. Zo zijn lijnen bijvoorbeeld gecoat, ongecoat, waxed, fused of versmolten. De ontwikkeling gaat maar door.

Een groot voordeel is de duurzaamheid van gevlochten lijn. Bij intensief gebruik kan deze lijn nog steeds jarenlang meegaan, dit in tegenstelling tot nylon. Zoals gezegd is het ontbreken van rek de belangrijkste eigenschap die wij als visser kunnen benutten. Dit maakt de gevlochten lijn zeer geschikt voor vissen tussen en voorbij bedden met waterplanten. Door het ontbreken van rek is het vrij makkelijk om waterplanten los te trekken, iets wat je met nylon niet zo makkelijk lukt. Maar ook in situaties waar extra scherpe beetindicatie een voordeel heeft (lange afstanden of obstakelvisserij) is gevlochten lijn een aanwinst. Door het ontbreken van rek wordt elke twijfelende aanbeet of lijnzwemmer beduidend beter doorgegeven dan bij nylon lijn.

Op de verpakking is te zien of de lijn is opgebouwd uit Dyneema of Spectra
Op de verpakking is te zien of de lijn is opgebouwd uit Dyneema of Spectra

Trekkracht van vislijnen

De treksterkte van gevlochten lijnen is enorm, hierdoor kan je met een kleinere diameter vissen dan dat je gewend bent met nylon. Dat is onder andere handig met sterk stromend water, waarbij het water minder vat heeft op de lijn. Een groot nadeel van gevlochten lijn is dat de vezels snel beschadigen door het schuren langs ruwe en scherpe objecten. Dit maakt de gevlochten lijnen veel minder schuurbestendig dan nylon en fluorocarbon.

De meeste gevlochten lijnen zijn drijvend. Als een lijn zinkend is zal dit zeker vermeld staan op de klos. Zinkende lijnen kunnen prachtig de bodem volgen bij het vissen met (semi) slappe lijnen, terwijl de beetindicatie door het ontbreken van rek behouden blijft. Het is ook handig als je veel uitvaart met een boot, want je kan al dichtbij de oever over de lijnen varen zonder met de elektromotor de lijn op te pakken. Zinkende lijnen hebben opmerkelijk genoeg bij veel merken beduidend minder trekkracht dan drijvende lijn in de zelfde diameter! Drijvende gevlochten lijnen zijn ontzettend handig bij zware wiergroei. Ze zakken niet helemaal in de planten en dat voorkomt dat de lijn beschadigt door scherpe obstakels als mosselen en takken.

Een goede voorslag

Bij het gebruik van gevlochten lijnen is het belangrijk dat je een voorslag van nylon gebruikt en bij voorkeur soepele, diep buigende hengels. Dit zorgt voor extra demping en voorkomt dat de haak uit de bek wordt getrokken door het gebrek aan rek. Gevlochten lijnen zijn niet niet geschikt voor beginnende vissers. Leer eerst goed drillen en het klappen van een vis goed op te vangen met een hengel. Oefen jezelf in het maken van sterke voorslagknopen en test deze uitvoerig voor je ze inzet. Onjuist en onvoorzichtig gebruik van gevlochten lijnen kan ernstige schade bij vissen veroorzaken. Gebruik het daarom alleen als je weet wat je doet.

Fluorocarbon PVDF lijnen

100% PVDF Fluorocarbon lijn is echt iets anders dan een met PVDF gecoate lijn, oftewel ‘hybride lijnen’. De hybride lijnen hebben nagenoeg dezelfde eigenschappen als nylon, maar zijn hooguit een tikkie zwaarder en bieden een betere bescherming tegen de tand des tijds.

Fluorocarbon wordt niet aangetast door UV licht en is niet poreus. Mede daardoor gaat het wel twee keer langer mee dan nylon. Het is behoorlijk schuurvast en daarmee uitermate geschikt voor visserij in de buurt van obstakels zoals palen en rietkragen. Het heeft een hoge soortelijke massa en zal in verhouding tot nylon zinken als een baksteen. De lichtbrekingsindex van PVDF is bijna gelijk aan dat van water en als de lijn goed schoon gehouden wordt is hij een stuk minder zichtbaar. Het materiaal heeft een hoge stijfheid, wat de lijn minder geschikt maakt voor het werpen van grote afstanden.

Fluorocarbon lijnen lenen zich uitstekend voor het vissen met slappe lijnen
Fluorocarbon lijnen lenen zich uitstekend voor het vissen met slappe lijnen

Nadelen fluorocarbon

De knoopsterkte van fluorocarbon is vrij laag. Dit komt omdat het een stijve lijn is met relatief weinig rek ten opzichte van nylon. Daarom zie je dat de treksterkte op dezelfde diameter vaak flink lager aangegeven wordt dan die van een nylon lijn. Door deze stijfheid is de rek van de lijn minimaal, meestal tussen 7 en 10%. Fluorocarbon is wel een stuk duurder dan nylon en valt qua prijs tussen nylon en gevlochten lijn in.

Er zijn veel goedkope nep fluorocarbon lijnen te koop, maar de echte is makkelijk te herkennen. Houd een aansteker bij het uiteinde en kijk hoe de lijn reageert. Als de lijn zwart verschroeit zonder te smelten of door te branden is het 100% PVDF. Vormt zich een glazig bolletje en/of brandt de lijn vanzelf door dan is het zeker geen 100% PVDF.

Kortom

Met bovenstaande informatie moet het nu zeker mogelijk zijn om de juiste lijn te kiezen voor jouw visserij. Denk goed na over het gebruik van lijnen en weeg de voor- en nadelen tegen elkaar af. Veel serieuze vissers maken gebruik van diverse soorten lijn voor hun visserij. Zo zullen zij de ene keer vissen met nylon en in een andere situatie kiezen voor de reservespoel met gevlochten lijn.

Succes met je keuze!

 

Advertentie:

 



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *