Karpervissen, alles wat je wilt weten

alles over karpervissen

Karpervissen is een enorm populaire tak van de hengelsport en wordt wekelijks door duizenden vissers in Nederland en België uitgeoefend. Niet gek natuurlijk, want de karper is een fantastische sportvis. De karper is oersterk, mooi om te zien en kan uitgroeien tot enorme afmetingen. Het vangen van een karper zorgt bij iedere visser voor een geweldig gevoel! Op CarpFeeling vind je honderden artikelen en video’s met tips en tricks die je helpen om meer karper te vangen. Onze fanatieke teamleden vertellen je alles over de technieken en tactieken. En natuurlijk ook over de juiste materialen en aas die je nodig hebt om op karper te vissen.

 

Advertentie:

EBBM | dé webshop voor elektrische buitenboordmotoren  



Inhoudsopgave

  1. Het ontstaan van het karpervissen
  2. Wat is de beste manier om karper te vangen?
    2.1 Karpervissen met de pen
    2.2 Karpervissen aan de oppervlakte
    2.3 Statisch vissen op karper
    2.4 Zigvissen op karper
    2.5 Vanuit een boot vissen op karper
    2.6 Karpervissen met een feeder
  3. Veelgestelde vragen over het karpervissen
    3.1 Wat is de beste manier om karper te vangen?
    3.2 Waar bijten karpers op dit moment?
    3.3 Hoe diep moet je vissen op karper?
    3.4 Wat eet een karper het liefst?
    3.5 Waar zitten de meeste karpers?
  4. Meer weten over karper?

1. Het ontstaan van het karpervissen

Hoewel de monniken naar verluidt al zijn begonnen met het kweken en uitzetten van karpers is de karpervisserij zoals wij die kennen in de jaren ’80 ontstaan. De moderne manier van vissen is bedacht in Engeland en waaide al snel over naar het vaste land. Revoluties als de ‘bolt rig’ en ‘boilies’ hebben het karpervissen voorgoed veranderd! Sinds de jaren ’80 is de manier van vissen op veel vlakken nog gelijk. De materialen die we tegenwoordig gebruiken zijn intussen natuurlijk wel doorontwikkeld en verbeterd. Op CarpFeeling vind je tientallen artikelen en reviews over materialen die we gebruiken voor het karpervissen. Deze reviews worden geschreven door onze ervaringsdeskundigen. Zo weet jij met welke materialen je naar de waterkant kunt en wat je beter thuis kunt laten.

Karpervissen is spannend en uitdagend

2. Wat is de beste manier om karper te vangen?

Karpervissen is iets dat heel veel mensen wekelijks doen. En er is niet één manier waarop je karper kunt vangen. Er zijn meerdere manieren om op karper te vissen en iedere techniek heeft zijn eigen voor- en nadelen die we onder de aandacht brengen. Allemaal zijn ze erop gericht om zoveel mogelijk of zo groot mogelijke karpers te vangen. De bekendste technieken voor het vangen van karper zijn de volgende:

2.1 Karpervissen met de pen

Het karpervissen met de pen is zonder twijfel één van de spannendste manieren om op karper te vissen. Bij het penvissen gebruik je een dobber en moet je zelf aanslaan om de karper te haken. Als je dit niet op het juiste moment doet dan sla je mis en is je kans vaak verkeken. Het zien wegzeilen van je pennetje of dobber is echter een super gaaf moment waarbij de adrenaline flink zal stijgen. Lees hier alle artikelen over het penvissen op karper.

Het karpervissen met de pen of dobber is enorm uitdagend

2.2 Karpervissen aan de oppervlakte

Naast het penvissen op karper is het vissen aan de oppervlakte ook ongekend spannend. Vaak worden hier aassoorten als brood en/of hondenbrokken gebruikt om de karpers aan het azen te krijgen. Bij het karpervissen aan de oppervlakte kan je soms heel makkelijk de grootste of mooiste karper selecteren als er meerdere karpers aan het azen zijn. Klik hier om alle artikelen over het vissen op karper aan de oppervlakte te lezen.

2.3 Statisch vissen op karper

Vissen op de bodem is de meest toegepaste en misschien wel effectiefste manier om karper te vangen. Hierbij wordt meestal gebruik gemaakt van zelfhaaksystemen en vast lood. Hoewel de meeste karpervissers statisch vissen vanaf één plek, kan je dit ook struinend doen. Doordat het vissen op de bodem zo effectief is, kan je lange sessies vissen van meerdere uren tot weken! Het merendeel van de artikelen op onze website is gericht op het statisch vissen op karper. Ben je benieuwd wat je hiervoor nodig hebt? Klik dan hier.

Statisch vissen op karper levert over het algemeen de meeste karpers op door het gebruik van zelfhaaksystemen.
Statisch vissen op karper levert over het algemeen de meeste karpers op door het gebruik van zelfhaaksystemen.

2.4 Zigvissen op karper

Het grootste deel van de dag zwemmen karpers in verschillende waterlagen tussen de bodem en de oppervlakte in. Soms zwemmen hele groepen in dezelfde waterlaag/diepte. Je zult begrijpen dat je in die periode weinig kans maakt op een aanbeet, aangezien ze niet direct in de buurt van je haakaas zwemmen. Met een zigrig kan je deze waterlagen systematisch afvissen, waardoor je een grote kans hebt om de karpers te vangen. Een klein drijvend aasje zullen veel karpers als potentieel voedsel zien en dus in de bek nemen. Bij het naar binnen zuigen van het aas haakt de karper zich en kan de dril beginnen! Zigvissen is erg effectief en populair. Op CarpFeeling vind je verschillende artikelen over het zigvissen op karper. Klik hier voor een overzicht.

De Zigrig is een fantastische methode om op karper te vissen!
De Zigrig is een fantastische methode!

2.5 Vanuit een boot vissen op karper

Steeds meer karpervissers kiezen ervoor om vanuit een boot te vissen op karper. Hierbij worden vaak kajuitbootjes gebruikt waarop je ook kunt overnachten of schuilen bij slecht weer. Het karpervissen vanuit de boot is met name populair doordat je niet gebonden bent aan de oevers en kunt varen naar je favoriete stekken. Hierdoor heb je alle vrijheid. De kosten voor het karpervissen vanuit een boot kunnen wel oplopen, aangezien je vaak een ligplaats moet huren en onderhoud moet plegen aan je boot. Wil je meer weten over het bootvissen op karper? Klik dan hier voor een reeks interessante artikelen, waaronder een blog van Carli Driessen (Verhalen uit de boot).

Karpervissen vanuit de boot wordt steeds populairder.
Karpervissen vanuit de boot wordt steeds populairder.

2.6 Karpervissen met een feeder

Op karper vissen met een feeder is niet alleen een zeer effectieve manier, maar ook een extreem spannende visserij. Ieder moment kan je feeder volledig krom trekken door de explosieve kracht van een gehaakte karper. Bob van Biemen schreef een interessant artikel over het feedervissen op karper. Dit artikel lees je hier.

Op CarpFeeling vind je enorm veel artikelen over deze technieken voor het karpervissen die je kunnen helpen om een specifieke visserij onder de knie te krijgen.

Karpervissen is een fantastische hobby

3. Veelgestelde vragen over karpervissen

Hieronder vind je een antwoord op vragen die vaak worden gesteld in de zoekmachines. Wil je meer weten over deze onderwerpen, klik dan op de links in de antwoorden.

3.1 Wat is de beste manier om karper te vangen?

Er zijn verschillende manieren om karper te vangen, maar een van de meest effectieve technieken is het gebruik van boilies. Boilies zijn ronde, gestoomde of gekookte aasballetjes die zijn gemaakt van een mix van ingrediënten zoals vismeel, eieren, en specerijen. Boilies zijn verkrijgbaar in verschillende smaken en maten, en het is belangrijk om te experimenteren met verschillende soorten en maten om erachter te komen wat het beste werkt op jouw visplek.

Een andere effectieve manier om karper te vangen is met een zig rig. Een zig rig is een haak die wordt bevestigd aan een lijn die op verschillende diepten in het water wordt geplaatst door gebruik te maken van drijvend haakaas. Door de zig rig op verschillende diepten te plaatsen, kun je de karper vangen die op verschillende diepten zwemt.

CarpFeeling auteur Tom Lenters met een karper die hij al jaren wilde vangen. De euforie was dan ook groot toen het eindelijk lukte!
CarpFeeling auteur Tom Lenters met een karper die hij al jaren wilde vangen. De euforie was dan ook groot toen het eindelijk lukte!

3.2 Waar bijten de karpers op dit moment?

Als een gepassioneerde karpervisser wil je natuurlijk weten waar de karpers op dit moment bijten. Het is echter belangrijk om te onthouden dat de locatie en het gedrag van karpers altijd afhankelijk zijn van verschillende factoren, zoals het weer, de watertemperatuur, de diepte van het water en het voedselaanbod.

Karpers zijn vaak te vinden in ondiepere delen van het water omdat hier veel voedsel te vinden is en de watertemperatuur hoger is. Op deze plekken kan de zon de temperatuur van het water snel verhogen en zorgen voor meer activiteit van de vissen. Daarnaast zijn karpers vaak te vinden in de buurt van structuren zoals lelies, waterplanten of takken, omdat deze plekken beschutting bieden en een goede voedselbron kunnen zijn.

Het is belangrijk om rekening te houden met het soort aas dat je gebruikt. Karpers kunnen vaak kieskeurig zijn, dus het is aan te raden om te experimenteren met verschillende soorten aas. Boilies zijn over het algemeen een goede keuze, maar ook andere soorten aas zoals pellets, partikels of wormen kunnen succesvol zijn. Het is ook belangrijk om de juiste hoeveelheid aas te gebruiken, omdat karpers vaak minder hongerig zijn in de wintermaanden, maar in de zomer veel kunnen eten.

Ook in de winter kan je uistekend op karper vissen
Ook in de winter kan je uitstekend op karper vissen

Tot slot is het belangrijk om geduld te hebben en te blijven experimenteren. Het kan even duren voordat je de juiste locatie en het juiste aas hebt gevonden, maar de aanhouder wint.

3.3 Hoe diep moet je vissen op karper?

Wanneer je gaat vissen op karper, is de diepte waarop je vist een belangrijke overweging om succesvol te zijn. Het antwoord op de vraag “hoe diep moet je vissen op karper?” is echter niet zo eenvoudig als een specifiek nummer. Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn om op de juiste diepte op karper te vissen.

Allereerst is het belangrijk om te weten op welke diepte de karper zich bevindt. Dit kan variëren afhankelijk van de tijd van het jaar, het weer en het tijdstip van de dag. Over het algemeen vind je karper in de warmere maanden op ondiepere wateren en in de koudere maanden op diepere en/of beschutte plekken. Het is dus aan te raden om te beginnen met vissen op ondiepere plekken en geleidelijk aan dieper te gaan vissen.

Met een drone is goed te zien dat karpers ondiep zwemmen
Met een drone is goed te zien dat karpers ondiep zwemmen

Een andere factor om rekening mee te houden is de bodemgesteldheid. Karper houdt van modderige of zachte bodems waar ze kunnen zoeken naar voedsel. Als je merkt dat er veel activiteit is aan de oppervlakte of dat de karper vaak aan het azen is op bepaalde plekken, dan is de kans groot dat er voedsel op de bodem ligt en kan je het beste op die diepte of plek vissen.

Kortom, de juiste diepte om op karper te vissen is afhankelijk van verschillende factoren en kan variëren. Het is belangrijk om de bodemgesteldheid, het seizoen en het type aas dat je gebruikt in overweging te nemen bij het bepalen van de juiste diepte. Begin ondiep en experimenteer geleidelijk aan met verschillende dieptes tot je succes hebt.

3.4 Wat eet een karper het liefst?

Karpers zijn omnivoren en eten zowel plantaardig voedsel als kleine dieren zoals insecten, wormen en kreeftachtigen. Ze eten graag weekdieren zoals mosselen en slakken. Als het gaat om aas, zijn er tal van opties die karperliefhebbers kunnen gebruiken om karper te vangen. Populaire aassoorten zijn onder meer boilies, partikels, maïs, brood, maden, wormen en pellets. Sommige vissers voegen ook aroma’s en smaakstoffen toe aan hun aas om de karper nog meer te verleiden.

Tijgernoten zijn heel mooi te combineren met andere partikels
Tijgernoten zijn heel mooi te combineren met andere partikels

Het is belangrijk om te onthouden dat de voorkeur van een karper voor voedsel kan variëren afhankelijk van het seizoen en de watertemperatuur. In de zomer zullen karpers bijvoorbeeld eerder kiezen voor insecten en slakken terwijl ze in de wintermaanden eerder geneigd zijn om zich te voeden met plantaardig voedsel zoals algen en waterplanten.

In het algemeen kan gesteld worden dat karpers een gevarieerd dieet hebben en het belangrijk is om verschillende soorten aas uit te proberen om te zien wat het beste werkt op een bepaalde dag. Door dit te doen, kun je de kans vergroten dat je een karper aan de haak slaat.

Attractief haakaas werkt altijd goed
Attractief haakaas werkt altijd goed

3.5 Waar zitten de meeste karpers?

Karpers houden van beschutting en voedselrijke wateren. Dit betekent dat ze vaak te vinden zijn in de buurt van waterplanten en andere structuren, zoals bomen en struiken. Zoek ook naar plekken met veel insecten en andere kleine dieren, omdat dit vaak de belangrijkste voedselbronnen zijn voor karpers. Niet zelden zijn dit de oeverzones waarin de temperatuur iets hoger.

4. Meer weten over de karper?

Als je op karper wilt vissen is het goed om te begrijpen wat een karper precies is en hoe hij/zij leeft. In dit artikel vertellen we je hier alles over, waardoor je weet waar je ze kunt vinden, wat ze eten en hoe hun leven eruit ziet. Door je hierin te interesseren zal je beter kunnen inschatten waar je moet gaan vissen en zo ook meer karpers gaan vangen! Karpers zijn immers gewoontedieren en als je de basis begrijpt dan helpt dat zeker. Als je wilt beginnen met het vissen op karpers raden we je aan om dit artikel eens te lezen waarin Tom je uitlegt waar je rekening mee moet houden en welke materialen je het beste kunt gebruiken.

Leer de karper kennen om er effectief op te vissen
Leer de karper kennen om er effectief op te vissen

Karpervissen? Houd CarpFeeling in de gaten!

Als karpervisser vind je alles wat je moet weten op onze website. Sla CarpFeeling daarom op in je favorieten en abonneer je op onze nieuwsbrief om zo min mogelijk informatie over het karpervissen te missen! Ook plaatsen we regelmatig gave video’s over het karpervissen op ons YouTube kanaal. Naast alle handige informatie en tips geven we ook regelmatig gave prijzen weg en kan je natuurlijk ook voor gave karperkleding terecht in onze webshop.

 

Advertentie:

 



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *