In onze News Flash van juli hebben er al kort wat aandacht aan besteed, in het aanbod van The Carp Specialist is een nieuwe Nederlands water opgenomen. In deze update vertellen we alles over De Sahara, wat voor karper er zwemt en wat je er van kunt verwachten.
Waar ligt de Sahara?
Gelukkig hoef je voor dit water niet naar Noord Afrika af te reizen, want De Sahara waar we hier op doelen ligt een stuk dichterbij in het land van Maas en Waal. Deze kleine zandafgraving heeft een grootte van 2 hectare en bevat dieptes tot 6 meter. Het water ligt op een privé domein in de buitenpolder Heerewaarden en grenst aan een Natura 2000 gebied. Dat zorgt ervoor dat je niet alleen van de karpers kunt genieten, maar ook tot rust kunt komen in een prachtige omgeving met kans op het spotten van wild.
De historie van het water
Het privé domein waar De Sahara ligt is jaren bij de huidige uitbaters in handen gekomen. Zij toverden het ruige terrein om in een offroad parcours voor terreinwagens en met name in de weekenden wordt er nog regelmatig gereden. Het viswater is al die jaren vrijwel niet bevist en was onderhevig aan bestandswisselingen door overstromingen van de rivier de Maas. Doordat er nu een hek is geplaatst kan de karper er niet meer wegzwemmen bij extreem hoog water en blijft het bestand gewaarborgd. Met ingang van het afgelopen voorjaar is het vissen geopend op De Sahara en tevens loopt er een flinke kudde paarden rond op het terrein die daar van hun oude dag genieten.
Misschien vraag je je af waar de naam De Sahara haar oorsprong vindt? Door de zandwinning die er jaren heeft plaatsgevonden bevat het terrein op veel plekken een zanderige ondergrond. Daar is inmiddels flink wat groen overheen gegroeid, waardoor je dus van de natuur kunt genieten. De mannen van The Carp Specialist hebben zelfs al reeën en een bever gespot tijdens hun bezoeken aan het water!
Wat voor water is de Sahara?
Zoals eerder gezegd is het een zandafgraving van zo’n 2 hectare met dieptes tot 6 meter. Doordat het water in de buurt van de Maas ligt is er sprake van een constante waterverversing, wat de kwaliteit van het water erg hoog maakt. De kantjes van het water zijn wat zachter, maar verder bestaat de bodem van de Sahara uit een combinatie van grind en zand. Daarbij komt dat er voldoende uitlopers, kuilen, richels en plateau’s te vinden zijn om je rigs op te plaatsen en de karper te zoeken.
Aan de noordoostzijde van het water zijn twee ruimte stekken gemaakt die het water verdelen. Deze stekken bevatten een laagje grind waardoor je materiaal schoon blijft. De stekken liggen ongeveer 30 meter uit elkaar. Dit maakt de Sahara een uitstekende locatie om exclusief af te huren en met vrienden op karper te vissen. Aan de overzijde van de stekken liggen enkele omgewaaide bomen in het water en er ligt redelijk wat wier in de kantjes. Op de overgang van wier naar een schone bodem wordt veel karper gevangen.
De stekken zijn per auto bereikbaar en te vinden door de groene pijlen te volgen. Let op: zorg dat je ook echt deze kleur volgt, anders kan je de ANWB bellen omdat je per ongeluk op het parcour voor terreinwagens bent gereden met je afgeladen vismobiel 🙂 De auto kan je achter de stek laten staan.
Wat voor karper zwemt er op De Sahara?
In het voorjaar van 2023 zijn er ongeveer 75 karpers uitgezet op De Sahara. Dit betrof een deel volbeschubte spiegelkarpers van zo’n 4kg, een deel ‘kalere’ spiegelkarpers tot zo’n 15kg en een deel Franse schubkarpers tot 21kg. Direct vanaf de uitzetting worden de karpers bijgevoerd met pellets (ter plaatse te koop) en de groei is dan ook overweldigend. Als u wel van een verrassing houdt en de uitdaging durft aan te gaan, dan zijn er op De Sahara ongetwijfeld wat verrassingen te vangen!
Hoe zit het met het sanitair?
Als luxe jouw ding is, dan valt de Sahara waarschijnlijk af. Dit water biedt namelijk geen douche en stroom en is daarmee te vergelijken met een sessie in de natuur. Wel is er een droogtoilet aanwezig. Ideaal voor de avontuurlijke vissers dus!
Wat kost een sessie op De Sahara?
Als je op De Sahara achter de karper aan wilt gaan dan kan je een stek boeken voor een weekend, midweek of hele week. Daarbij kan je het water dus ook exclusief afhuren om met een aantal vrienden lekker te gaan vissen en te socializen.
Voor een weekend of midweek betaal je 250 euro per stek en een week vissen kost 500 euro per stek. Wil je het water exclusief afhuren dan betaal je het dubbele. De stekken zijn met twee personen te bevissen en je mag tevens twee niet-vissers meenemen.
Meer weten over dit water?
Wil je meer weten over het nieuwe Nederlandse betaalwater De Sahara en de karper die er zwemt? Check dan de website van The Carp Specialist voor alle informatie, prijzen en beschikbaarheid.