Het behandelen van boilies

het behandelen van boilies

Boilies zijn een van de meest gebruikte aasjes in onze visserij. Wie anno 2020 de gemiddelde hengelsportzaak inloopt kan dan ook kiezen uit boilies in alle kleuren, geuren en maten die je maar kan bedenken. Doordat boilies in de regel handzaam zijn, makkelijk zijn weg te schieten of te werpen en omdat je er niet perse vieze handen van krijgt, zijn ze ideaal voor een dagelijkse voercampagne. Boilies kan je kopen in velen kleuren en geuren en in voedingsarme tot voedingsrijke samenstelling. Van boilies met preservers (conserveringsmiddelen) tot diepgevroren boilies zonder toevoegingen tot boilies in ronde of dumbell vorm. Het meest gehanteerd is het gebruik van een boilie rechtstreeks uit de zak. Toch zijn er diverse trucs om de eigenschappen van je boilie te veranderen. In dit artikel geef ik je tips om je boilies te behandelen!

 

Advertentie:

Nash Tackle  



Soaken (boosten)

In principe kunnen we stellen dat elke boiliefabrikant ernaar streeft om een zo attractief mogelijke boilie op de markt te brengen. De meeste boilies zijn dan ook voorzien van bewezen attractoren in vloeibare of poedervariant. Toch kan je een boilie nog attractiever maken door ze te behandelen met een vloeibaar additief. Bij het soaken van boilies worden boilies ruim van tevoren voorzien van een flinke laag liquid en krijgt de liquid de tijd om in te trekken in de mantel van de boilies. Het boosten van je boilies kan op dezelfde methode. Toch wordt in de regel hiermee bedoeld om je boilies te behandelen met een dikkere liquid die als het ware een stroperige mantel vormt om je boilies en snel afgeeft onderwater. Beide termen worden vaak te pas en onpas door elkaar gebruikt. 

Het toevoegen van een liquid vergroot de attractiviteit.
Het toevoegen van een liquid vergroot de attractiviteit.

Uitharden (hardening)

Vooral bij freezerbaits is het verstandig om je boilie na het ontdooien goed laat drogen. Hoe minder vocht in je boilies, hoe minder snel schimmelvorming zal ontstaan. Zelfs als je freezerbaits wilt soaken of boosten, is het verstandig deze eerst zo droog mogelijk te laten worden om de houdbaarheid te vergroten. Daarna soaken of boosten zal de houdbaarheid nog meer vergroten doordat de meeste liquids over (natuurlijke) conserveerders bevatten als suikers, zouten, alcohol of oliën  Ook shelflife boilies kunnen prima worden gedroogd om ervoor te zorgen dat ze een stuk harder worden. Dit trucje is vooral verstandig als je op wateren zit met veel witvis, poisson chat of schaaldieren. In principe kun je elke boilie laten drogen in de zon om hem bestendiger te maken tegen ze. 

Laat je boilies drogen in een droognet voor keiharde knikkers.

Glug & Glaze (layering)

Het Glug & Glaze principe omvat het laagjes aanbrengen om je boilie. Dit proces start door je boilies te soaken in een liquid waardoor de mantel plakkerig wordt. Hierna wordt een additief in poedervorm toegevoegd die blijft plakken aan de mantel. Zo creëer je een attractief laagje. Indien je de poedermantel weer laat drogen, kan je dit proces herhalen en zo zelf de attractiviteit enorm verhogen. Gebruikte liquids zijn vaak vloeibaar waardoor ze snel intrekken. Gebruikte poeders (powdered adititives) zijn vaak vismelen, grondvoeren, robin red of eetlustversterkers als betaine in poedervorm. Voor haakaas wordt vaak gekozen voor de bekende powderdips waaraan veelal een fluoro kleurstof is toegevoegd.

Creëer diverse laagjes om je boilies.
Creëer diverse laagjes om je boilies.

Uitwassen (washed out)

Het uitwassen van je boilies is een truc die vooral wordt toegepast op dressuurwater. Hierbij laat je je boilies weken in water, vaak water uit het meer waar je vist, totdat kleur, geur en smaakstoffen zijn uitgeweekt en je een zachte, schrale boilie overhoudt. Het idee is dat karper minder argwanend is op aas wat al langer lijkt te liggen en elke vorm van (kunstmatige) attractiviteit kwijt is. Daarnaast heeft elke boilie een bepaalde PH-waarde die vaak anders is dan het viswater. Een uitgewassen boilie in water heeft een gelijkgetrokken PH-waarde en is minder opvallend dan een boilie net uit de zak. Het nadeel van deze ‘washed out’ boilies is dat ze meer behandeltijd nodig hebben, je attractie en visueel aspect kwijt bent en ze vaak erg zacht worden. 

Maak je boilies juist schraler door middel van de washed out methode.
Maak je boilies juist schraler door middel van de washed out methode.

Heat Treatment (Scalded baits)

Heat Treatment is de advanced versie van de hier bovenstaande Glug & Glaze methode. Bij een Heat Treatment overgiet je een emmer boilies met kokend water en laat de emmer met afgesloten deksel een 10 minuten staan. De boilies zullen hierdoor valer worden en uitzetten. Na 10 minuten giet je het kookwater, op een klein laagje na, af en overgiet je de boilies met een flinke (lees: zeer royale) laag van je favoriete liquid. Schudt je emmer om ervoor te zorgen dat alle boilies coated zijn. Wanneer de boilies afkoelen, zuigen ze de liquid op en krijg je enorm attractief aas. Hierbij geldt dat hoe dunner de liquid, hoe meer je boilies zullen opzuigen. De laatste stap is om een paar theelepels poederaditief toe te voegen. Denk aan vismelen, grondvoeren, robin red of eetlustopwekkers als betaine in poedervorm. Het resultaat is een extreem attractief aas perfect voor die wintermaanden. 

Extreem attractief aas door middel van Heat Treatment.
Extreem attractief aas door middel van Heat Treatment.
 

Advertentie:

 



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *