Iedere boilie heeft van nature zijn eigen smaak en geur en bij de keuze van het maken voor favoriete jouw boilie is dit meestal dan ook al iets waar je al rekening mee houd. Toch maken we soms de keuze om de boilie een extra boost te geven. We zien niet alleen dat we de boilie boosten maar ook het lokaas en/of het water zodat er extra attractie is rond je voerstek. Om de puntjes op de i te zetten voor dit artikel en je de juiste informatie te geven wil ik Bob van Biemen zeker even benoemen, thnx Bob! Laten we eens kijken hoe dit eigenlijk in zijn werk gaat en welke producten er inmiddels allemaal op de markt zijn.
Waarom?
Het boosten van een boilies heeft meestal een positief effect op wateren waar een boilie onvoldoende resultaat oplevert. Over het algemeen worden boilies met een boost eerder opgemerkt door de karper doordat deze veel aantrekkelijker wordt. Let wel op dat door je aas te boosten de karper niet verzadigd raakt, maar alleen de attractiviteit en bereik van je aas vergroot. Ook het omgekeerde kan juist op sommige wateren van toepassing zijn en juist een schrale boilie kan dan juist de moeilijke karpers op de mat krijgen. Dit wordt onder andere besproken in de online lezing van Mario Gijbels die we een tijdje terug hebben geplaatst op onze site.
Soorten
Het boosten van je boilies kan je op vele manieren doen d.m.v het bekende soaken/dippen, liquids, bait sprays en andere waar we in dit artikel eens verder naar gaan kijken. Maar voordat we een kijkje gaan nemen naar de verschillende manieren van boosten, wil ik eerst nog één ding kwijt. De namen zoals wij die hieronder gaan beschrijven zijn niet wettelijk vastgelegd en een leverancier kan er dus zelf een draai aan geven. Het kan dus zo zijn dat ze een bait soak achtige liquid verkopen om vervolgens te gebruiken als bait booster. Hier is ook niks mis mee en een soak zal heus ook je haakaas boosten. Het makkelijkst is om gewoon de prijs en inhoud een beetje te vergelijken en je snapt dan met welke soort liquid je te maken hebt. Zoals beloofd dan nu de verschillende manieren van boosten.
Liquid
Een goede baitsoak is een dunne vloeistof welke makkelijk binnen dringt in je aas. Denk hierbij aan de verschillende dragers zoals olie en water. Vaak zien we dat de baitsoaks ontwikkeld zijn aan de hand van het recept die gebruikt wordt bij het maken van de boilies waardoor je meestal bij iedere soort boilie een aparte baitsoak kan krijgen. Vaak worden deze in flessen geleverd van 750 ml of meer.
Tip: Voorzie jouw boilies een paar dagen voor jouw sessie van een dun laagje soak en laat dit 24 uur intrekken en herhaal dit de volgende dag nog een keer. Hierdoor zal de soak diep in de boilie trekken en een langdurige booster afgeven.
Goo
Doordat Korda verschillende geuren, smaken, kleuren en diverse andere attractieve ingrediënten in dezelfde liquid gecombineerd heeft, kunnen we Goo als een ideale booster zien. Goo staat vooral bekend om zijn wolk en geurspoor in het water van talloze smaken en geuren. De vloeibare attractor kennen we inmiddels in ongeveer 35 verschillende smaken welke bestaan uit drie varianten. Door de Supreme varianten te gebruiken als een soak trekken de Supreme Goo’s diep in het aas en zullen voor langere tijd geuren afgeven op je stek. De Power Smokes zijn juist wat dikker en plakkeriger van structuur waardoor ze perfect op de buitenkant van je aas of bijvoorbeeld PVA plakken. De Bait Smokes hebben dezelfde eigenschappen om te soaken maar zijn wat zachter van kleur. Natuurlijk kan je ook beide Goo’s combineren, het is dan aan te raden om eerst je haakaas voor langere tijd in een Supreme Goo te laten soaken. Nadat je aas zich helemaal vol heeft gezogen kan je met de dikkere Goo’s je boilies voorzien van een mooie buitenste laag. Door deze op te laten drogen en het proces meerdere keren te herhalen krijg je de perfecte boost!
Baitsprays
Baitsprays worden gebruikt door middel van een verstuiver omdat ze vaak erg dun en enorm geconcentreerd zijn. Ze zijn meer bedoeld om kort je haakaas te boosten waardoor je een grotere aantrekkingskracht creëert. Bijvoorbeeld om oude pop-ups te boosten zullen deze na enkele dagen weer als vanouds zijn. Baitsprays worden vaak gebruikt in combinatie met pop-ups of wafters omdat ze het drijfvermogen niet beïnvloeden. Niets weerhoud je er natuurlijk van om ander aas zoals je boilies en pellets mee te boosten! Mocht je je weleens afgevraagd hebben waarom de meeste baitsprays alleen verkrijgbaar zijn in kleine flesjes van 50 ml? Juist, omdat ze erg geconcentreerd zijn heb je er dus maar weinig van nodig!
Bait boosters
Een bait booster is meestal op basis van poly propyleen glycol. Dit verdrijft het vocht en zorgt dat de liquid intrekt en je haakaas zal een stuk harder worden. Als je een boilie kort dipt, zal je een korte uitstoot hebben (ongeveer een uur lang attractie). Als je je boilie langer dan 24 uur laat soaken zal deze een langere uitstoot hebben en erg attractief zijn. Let wel op aangezien de eigenschap van poly propyleen glycol in sommige gevallen juist averechts werken. Als je bijvoorbeeld een tijgernoten in een bait booster soakt, dan heb je na 24h een verschrompelde tijgernoot. Dit komt doordat deze het water verdringt maar geen liquid opneemt. Zeker niet doen dus! Mario Gijbels legt dit verder uit in zijn artikel, check het hier.
Diverse oliën
Hiermee bedoelen we oliën zoals hennepolie, zalmolie, visolie en arachideolie. Op zich zijn ze vergelijkbaar met de soaks. Zo heeft Fresh-Fishing-Baits twee verschillende kwalitatieve oliën in hun assortiment, namelijk de Hennep Olie en de Zalm Olie. Doordat olie een sterke neiging heeft om zich naar de bovenste waterlagen te begeven aangezien ze meestal lichter zijn dan water kan je deze goed gebruiken om de hoog-zwemmende vissen naar je voerplek te trekken. De geur en smaak van de Hennep Olie en de Omega 3 en 6-vetzuren van de Zalm Olie is waar vissen gek op zijn.
Aandachtspunten
Bij het boosten van je aas zijn er ook wat aandachtspunten:
- Soaks en sprays zijn niet altijd vanzelfsprekend pva vriendelijk, dit wordt meestal dan ook aangegeven op de verpakking dus altijd even checken als je wilt dat ze pva vriendelijk zijn.
- Als je gaat boosten let dan vooral op met tijgernoten en andere harde partikels zoals kippen mais en kikkererwten. Deze kan je niet boosten met een bait booster want deze zijn meestal gebaseerd op poly propyleen glycol. Dit verdrijft het vocht uit je partikel waardoor ze geen liquid meer opnemen. Je krijgt dan weer droge partikels en dat is niet wat we willen. Bij het boosten van je partikels kan je dan beter producten gebruiken welke gebaseerd zijn op water of olie. Deze zijn wel geschikt voor partikels. Een voorbeeld hiervan is de Munga Soak van Crafty Catchers.
- De Goo’s van Korda bevatten heel veel kleurstof welke een wolk in het water afgeeft. Let dan ook op dat je deze niet morst op je rubberboot, waadpak en dergelijke (vaar ook zeker de eerste minuten niet met je boot over je voerstek). Deze zullen dan niet meer de carpy kleur zijn maar de kleur van gebruikte Goo.
- In de winter kun je beter geen olie gedragen flavours gebruiken doordat deze minder vloeibaar worden door de temperatuur.
Tips
- CSL (Corn Steep Liquor): zeer geschikt voor koud water, let op pva niet geschikt. Karpers zijn zot op gefermenteerde producten zoals ook trassi.
- Je kan zelf heel gemakkelijk zelf een liquid maken door arachideolie met chili en knoflook te mengen.
- Nu ben ik zelf niet de meest handige persoon met dit soort handelingen en zit de booster bij mij overal en met een beetje geluk ook op de boilie. Mocht je nu net zo onhandig zijn als mij heb ik een geweldige tip want met water krijg je dit in de meeste gevallen niet schoon. Een simpel flesje handgel zonder water van de lokale drogist doet wonderen en de booster op je handen verdwijnt als sneeuw voor de zon.
Natuurlijk zijn er nog vele andere manieren om je haakaas er te laten uitspringen zoals Tim van Zanten in zijn artikel het ‘behandelen van boilies’ schreef. Binnenkort zal je hier meer over lezen in één van de volgende artikel.
Succes!
Advertentie: