De laatste jaren ben ik mij meer gaan verdiepen in het feederen op karper met de method feeder. In eerste instantie om grote brasems achter de slijmlaag aan te gaan en met succes. Echter, ik had regelmatig leuke bijvangsten in de vorm van karper. De grote grap is dat ik door deze methode veel meer karper midden op de dag ging vangen, dan voorheen op het vastlood boilie/partikel systeem of op de pen het geval was. Ook kwamen er karpers uit wateren waar de karper als zeer schuw te bestempelen valt.
Ik stapte over om de volgende redenen:
1. Niet genoeg tijd voor lange nachtsessies
2. Niet genoeg tijd voor goede voersessies
3. Penvissen geeft wel resultaat maar heeft zijn nadelen zoals het werpbereik
4. Grote brasem en zeelt is ook leuke vis op het juiste materiaal. Als je er gericht op vist is een mooie brasem zeker wel welkom
5. In de middag te kleine kans op karper om er veel energie in te steken
6. Tijdens de lange geplande (Frankrijk)sessies is dit een leuk tijdverdrijf in de middag als de karper niet wil bijten
7. Kans op karper was nog wel reëel
Op de wateren waar weinig karper zwemt, zoals grote kanalen en rivieren, zal je niet heel vaak een karper aantikken. Maar zodra de spoeling wat dikker wordt blijkt deze methode heel lucratief voor de gewone karpervisser met weinig tijd of een hoge “vervelings-factor” overdag.
Ik houd ook vreselijk veel van penvissen en tegenwoordig heb ik vaak een pen- en een feederhengel naast elkaar liggen. Opvallend detail hier is dat de meeste karpers in de afgelopen 2 jaar steevast van de method feeder kwamen.
Gericht feederen op karper
Opvallend genoeg zijn de grotere stadsvijvers echt bij uitstek geschikt voor deze methode. Vaak zitten er in de zomer veel jongelui met een boilie te vissen en allemaal ook ontzettend standaard. Vaak vist men met een 20mm boilie en een handje boilies erbij als lokkertje. Of met een werphengel met een dobber en wat brood of mais. Gevolg: een groot bestand aan ontzettend schuwe vis die het klappen van de zweep wel kent. Vaak valt er in de vroege ochtend en late avond wel wat te vangen, maar is het overdag stil. Tot je de method feeder te water laat.
De oorsprong voor deze techniek ligt in Engeland. Daar wordt hij veelvuldig toegepast voor de visserij op kleine commercial lakes voor het vissen op kleine karpers. Toen de techniek enkele jaren geleden naar Nederland overwaaide werd het systeem verder verfijnd. Dit omdat het daarmee zeer geschikt werd voor de brasemvisserij.
De method feeder methode, zoals deze door de witvissers wordt toegepast, is heel erg verfijnd en daarmee niet echt geschikt voor het vissen op grotere karpers. De kleine haken buigen te snel uit en de lijnen en knopen zijn niet sterk genoeg. De witvissers proberen brasems vast te houden door bij te voeren en dat werkt averechts als je gericht op karper wilt vissen. Na een tijdje experimenteren kwam ik op een methode die meer geschikt is voor het vissen op grote karper.
Omdat je maar 1 hengel nodig hebt voor het feederen op karper (2 mag ook) ben je erg mobiel. Ik zit op de grond of op mijn onthaakmatje en heb een tasje met een bak met een aantal voerkorven, wat onderlijn, wartels en haken, wat gereedschap en een bak voer. Op deze wijze kan je heel snel inspelen op viswaarnemingen en verkassen binnen 1 a 2 minuten. Het lijkt erg op penvissen maar dan anders. Nog een groot voordeel is het werpbereik. Met de juiste materialen en afstemming gooi je met het grootste gemak 80 meter ver. Zo kan je op vis gooien die je in de verte ziet zwemmen, rollen of springen.
Materiaal
Voor het feedervissen op karper kan je al van start met een stevige penhengel. Mijn voorkeur gaat echter uit naar een korte en meer parabolisch buigende heavy feeder in combinatie met een kleine longcast molen.
Ik gebruik nu zelf een 3,6 meter lange duo barbel x-tra 150 grams (!), 1¾ lb barbeelfeeders van Fox in combinatie met Shimano Titanos 4500 molens. Het leuke van deze hengels is dat er een tweede top bij zit zodat het een penhengel wordt. De hengels buigen diep door, maar hebben genoeg ruggengraat voor extreem zware korven en voor zware vissen. De feedertoppen die ik gebruik zijn zwaar, de 3 oz top is mijn favoriet. Dunne 1 oz toppen zijn niet zo geschikt voor het grove geweld van een dikke vis en willen nog wel eens breken. Op de molen zit respectievelijk 0.24mm en 0.30mm nylon. Voor grotere afstanden heb ik gevlochten lijn van 0.18mm voor een betere beetindicatie.
Maak je geen zorgen over de hengel, een stevige feeder kan veel meer hebben dan je verwacht. Je moet wel rekening houden met het werpgewicht. Vooral als je een penhengel gaat gebruiken. Een 60 grams voerkorf met voer is veel te zwaar voor een penhengel en staat garant voor een breuk. Voor mijn feeders is dit geen probleem. Meestal volstaat een korfje van 30 tot 45 gram al prima voor deze visserij. De zware 60 en 80 grammers kan je beter bewaren voor stromend water of grote afstanden.
Het enige dat je nu nog nodig hebt is een paar steuntjes en een schepnet. Meestal heb ik 2 netten bij mij: een groot karpernet en een klein opvouwbaar witvisnetje voor de snotty’s. Laat de beetmelders en hangers maar thuis, die heb je echt niet nodig.
Welk aas gebruik je met de feeder?
Voor het vissen met de method feeder op karper gebruik ik aangepaste materialen en aassoorten.
Als haakaas kies ik voor 10mm boilies. Ik kies daarbij voor opvallende kleuren zoals wit, geel en oranje. Ik maak graag gebruik van boilies met visflavour of bekende flavours zoals scopex of tutti frutti. Ook voorgeboorde halibut pellets zijn een interessant haakaas.
Voor het feederen op karper gebruik ik een geschikt method voer met gemalen vismeelpellets als ingredient. De Ringers Micro Method Mix is mijn persoonlijke favoriet van alle kant-en-klaar voeren die in de winkel te koop zijn. In de winter gebruik ik veel donkerdere voeren in verband met het heldere water.
De onderlijn voor het feederen op karper
Tot nu toe is het verschil met de witvisserij en commercial visserij niet groot. Je zit alleen niet op een plateau en bent dus veel mobieler. Daarbij gebruik je voor het feederen op karper een dikkere hoofdlijn. Het grootste verschil komt in de tactiek en de laatste 10 cm van je systeem. Hier moeten wij als groot wild jagers toch net even wat anders te werk gaan dan de witvisser.
Het grote verschil is de dikte van de onderlijn voor het feederen. Ik gebruik hier minimaal 0.22mm tot 0.26mm fluorocarbon voor. Het liefst een soepele versie zoals Shimano Antares. Die is makkelijk knoopbaar.
Als haak gebruik ik de Korda MIXA B in maat 10 of 12. Ik gebruik het liefst een weerhaakloze haak, want dat prikt net even wat beter. De haak is sterk genoeg voor zware vis.
De haak wordt met een knotless knot vastgezet en ik knoop er een hair aan van ongeveer 1,5 a 2 cm lang. De totale lengte van de onderlijn blijft relatief kort. Ik maak hem maximaal 12 cm, zeker niet langer. De wartel zet ik met een goed gecontroleerde 8 knoop vast aan een kleine ringwartel. De wartel moet bij het gebruik van een inline korf mooi, maar niet te strak klemmen in de koker van de voerkorf. Zo kan loskomen bij lijnbreuk, net als bij gewoon inline lood.
Voerkorven
Als ik precies wil weten wat er onderwater gebeurt, dan wil ik de ringwartel nog wel eens ondersteboven monteren. Zo ontstaat een vrijloopsysteem. Bij het gebruik van korven met elastiek kan ik alleen de Kobra korven aanraden. Andere soorten lekker laten liggen waar ze liggen, die hebben niet het juiste elastiek om een dikke 25 ponder mee uit de lelies te sleuren. De Kobra elastieken breek je echt niet.
Er zijn meerdere maten korven. Afhankelijk van hoeveel voer je wil brengen kies je een maat. Ik vind de large over het algemeen groot genoeg. XL korven gebruik ik soms in de zomer en de Small korven gebruik ik in de wintermaanden. De bijbehorende mallen zijn superhandig.
Zo gebruik je een korf
Bij het feederen op karper maak je dus gebruik van voerkorven die je vult met een mal. Dit is erg eenvoudig. Je legt de boilie in de mal en vult deze ruim aan met aangemaakt grondvoer. Dit grondvoer houd je beter te droog dan te nat. Vervolgens druk je de korf in de map. Het resultaat is een perfecte presentatie van een opvallende mini boilie, bovenop een bergje lokaas. Met de onderstaande afbeelding laten we je nog eens zien hoe dit werkt.
Stappenplan
1: Haakaas met de haak in de mal leggen.
2: Mal vullen met voer
3: Druk de korf in de mal.
4: Druk op de knop onderop de mal en de korf is laar om uit te gooien.
De beetindicatie komt nu uit de top van de hengel, net als bij het feederen. Alleen nu met het verschil: NIET AANSLAAN! De hengeltop staat te trillen, gewoon laten gaan. Doe echt niets, want je slaat bijna alles mis. In 9 van de 10 gevallen zijn dit lijnzwemmers en die zien er op een gevoelige feedertop veel heftiger uit dan op een karperhengel. Nu moet je wachten tot de top duidelijk krom trekt. Dan pas pak je de hengel op en draai je de boel strak. Meer hoef je niet te doen. De slip staat al afgesteld in lichte gevechtsstand.
Als je wel aanslaat sla je vaak het kleine haakmaatje 12 zo weer uit de bek. Vertrouwen in de werking van je onderlijn is echt cruciaal. Zorg wel dat je de hengels echt volledig binnen handbereik hebt staan. Je zult niet de eerste zijn die achter zijn hengel aan in het water moet springen omdat hij 2 meter verderop stond te kijken over het water.
Tactiek
Even kort de witvistactiek in een notendop:
- Kleine voerstek opbouwen doormiddel van gebruik van de lijnclip. Door 5 tot 10 korven voer te brengen naar een stek om de boel te activeren en de brasem vast te houden.
- De stek bijhouden en regelmatig opnieuw inwerpen
- Meer voer in de zomer gebruiken dan in de wintermaanden
- Donker voer in de winter, lichter voer in de zomer
Nu hebben wij hier niet heel veel baat bij, tenzij je gericht op brasems wil vissen. We richten ons nu op die ene karper die voorbij komt. De brasem/zeelt is een leuke bijvangst en houd je af en toe lekker bezig toch? Je zult er wel uit worden gevist door de witviscracks met haakje 16 of 18 en onderlijntje 16/100ste, maar dat maakt niet uit. Wij zitten nu met een ander doel.
Maar wat is nu de kracht van deze methode voor het vissen op karper? Het lijkt erop dat het puur het bergje voer is met 1 mini hapje erop. Niets meer niets minder. Geen tubing, geen lompe loodclips, geen leaders, geen superdikke lijnen. Het lood (de korf) is bedekt met voer en dus onzichtbaar, etc. Alles is voor karperbegrippen echt tot het minimale teruggebracht.
Met deze methode vis ik met succes op plassen en stadsvijvers
Ik kies mijn stek strategisch. Ik wil veel kanten op kunnen gooien zonder iemand anders tot last te zijn. En daarbij wil ik echt daar zitten waar ik wel vis verwachten kan. De wind, dieptes en afwijkende structuren zijn mooie aanknopingspunten net als bij de gewone karpervisserij.
Vanaf deze plek gooi ik met 1 of 2 hengels naar stekken waar ik vis verwachten kan. Ik laat de rigs een half uurtje liggen en verplaats ze dan naar andere plekken. Alle interessante plekken afgevist? Dan beginnen we weer van voren af aan op stek 1.
Zie je visbeweging? Gooi er direct een rig naartoe. Twijfel hier niet over, want vaak levert dit een bonusvis op. Als je wilt kan je wel een stoel en meer luxe items zoals een paraplu meenemen, maar het hoeft niet. Bedenk je wel dat je mobieler bent als je weinig spullen meeneemt. Dat is handiger als je ineens aan de andere kant van het water (buiten werpbereik) vis ziet en wilt verkassen.
Zo gebruik ik de method feeder voor het karpervissen op polderwateren
Deze methode om karper te vangen met de feeder is ideaal als vervanging voor het penvissen. Gewoon met 1 feeder en een bakkie aas langs de kanten struinen en beweging van vis waarnemen. Vis gevonden? Laat het korfje onder de top zakken of gooi hem op de plek waar je beweging ziet. Je zult versteld staan hoe vaak je binnen 1 a 2 minuten na de worp al een aanbeet forceert. Het is alsof ze nieuwsgierig komen kijken wat er in het water viel.
Blijf vooral mobiel en verkas regelmatig. Voer niet bij en wees stil en onopvallend. Als je al een paar plekjes wil voorvoeren, doe dit dan met een klein handje 2 of 4 mm pellets. Tot nu toe heb ik deze methode succesvol toegepast op diverse wateren met een leuke bezetting van vissen tussen de 6 en de 20 pond. Zo ving ik elke dag wel één of meerdere karpers.
Onlangs heb ik er een water mee bevist waar slechts acht karpers zwemmen. Deze probeer ik al twee jaar regelmatig met een pen te vangen, maar zonder succes. Tijdens mijn tweede korte sessie met de method feeder ving ik direct de eerste karper. Toeval? Het water is overal vreselijk ondiep en glashelder, daardoor is de vis super schuw. Er wordt zelden tot nooit gevist omdat ze onvangbaar lijken te zijn.
Feederen op karper in Zuid Afrika
Vorig jaar heb ik de Method feeders in mijn koffer gedaan en ben met een set reishengels naar Zuid Afrika gevlogen. We hebben daar gevist vanaf een camping aan de Breederivier. Er zaten echt tientallen mannen op karper te vissen met flinke deegballen van maismeel. Boilies kenden ze niet in dat gebied. Er werd die dag door hen samen slechts 1 vis gevangen. Ik besloot hier te gaan feederen op karper en gebruikte een method feeder korf. In 3 dagen tijd ving ik meer dan 150 kleine en middelmaat karpers! Onze buren kregen ook een korf en wat mini boilies, onder voorwaarde dat de vis niet op de barbecue zou landen. Plots begonnen zij ook te vangen als een beest. Dit was wel het meest extreme wat ik ooit heb meegemaakt op de method en dat zal vast nooit meer te evenaren zijn.
Kort samengevat is het feederen op karper een leuke en vernieuwende manier van karpervissen. Hierbij zal je nog wel eens voor een paar leuke verassingen komen te staan. De dril is nog veel leuker, want je vist met lichter materiaal dan normaal. Helaas voor sommigen zal je wel een flinke portie grote brasems, zeelt en ook mega voorns gaan vangen. Dat neem ik zelf met liefde op de koop toe, want ik vang liever iets dan niets.
Ik begin nu heel benieuwd te worden wat deze methode doet op een bekend circuitwater hier in de buurt en vrees dat ik er binnenkort (weer) tot de snotty koning gekroond ga worden. Succes als je zelf met de method feeder op karper gaat vissen!
Advertentie:
Inderdaad leuke tips in ook voor de beginnende vissers onder ons.
Je kan hier alleen maar ven leren en voorkomen dat je het verkeerde materiaal aanschaft.
Zal hier zeker nog eens terug komen.