We hebben het allemaal wel eens meegemaakt: het tentdoek van je bivvy lekt door. Vaak veel eerder dan je verwacht voor het grove geld wat je ervoor betaald hebt. Was de bivvy zijn geld niet waard? Nee, de kans is groter dat het je eigen schuld is. Een tentdoek heeft namelijk ook onderhoud nodig en heel veel mensen vergeten dat. In dit artikel geef ik je enkele tips en tools om je bivvy te onderhouden. Daardoor kan jij straks veel langer van je onderkomen genieten dan een paar seizoenen!
Advertentie:
Verschillende soorten tentdoek
Laten we eerst eens kijken naar de verschillende soorten tentdoek die er op de markt zijn. Dit zegt namelijk veel over de kwaliteit en duurzaamheid.
Waterdicht tentdoek is er in 4 soorten:
-Katoen
-Katoen polyester combinatievezel (polycotton)
-Polyester
-Nylon
Katoendoek vind je bij bivvy’s op bijvoorbeeld de Karsten Carp tenten. Katoen is een zeer zwaar materiaal dat niet onderhevig is aan slijtage door zonlicht. Het heeft een groot ademend vermogen en dat zorgt voor een prettig leefklimaat in de tent. Het gaat ook enorm lang mee, 30 jaar is geen uitzondering. Het duurt zeer lang tot het droog is.
Polycotton zien we niet veel in de bivvysector maar wel vaak in de familietenten. Het is goed ademend materiaal wat niet veel te lijden heeft van zonlicht. Het is lichter dan katoen omdat het door de combinatie van katoen en polyester dunner gemaakt kan worden zonder verlies van treksterkte. De droogtijd is korter dan van katoen.
Polyester is een tentdoekmateriaal dat relatief goedkoop is. We vinden het terug op sommige van de goedkoopste bivvy’s en brolly’s. Polyester wordt snel aangetast door zonlicht. Het verkleurt niet alleen, maar het verteert ook. Het is relatief licht materiaal dat snel droogt en geen enkel ademend vermogen heeft.
Nylon is een sterkere vezel dan polyester en daarom is een nylon bivvy met dezelfde doekdikte als een polyster versie veel sterker. We zien dit materiaal terug bij de middenprijsklasse bivvy’s en de topseries. Door een speciaal micro geperforeerd membraam kan het doek licht ademend gemaakt worden, wat zorgt voor minder condens en een beter leefklimaat. Echter condens is niet uit te sluiten zoals bij polycotton en katoen. Tenzij je een dubbel dak hebt door het toepassen van een winterskin of infill. Let bij de aanschaf wel op: lang niet alle nylon bivvy’s hebben een ademend membraam, alleen de topseries hebben dat. De meeste nylon bivvy’s zijn niet ademend. Nylon kan ook niet goed tegen UV licht en is dus ook aan slijtage onderhevig in de zon.
Het waterdicht maken van je bivvy
De manier om een katoen of polycotton tent waterdicht te maken is het waterafstotend impregneren van het doek. Katoen zet uit/zwelt op als het nat wordt en zo sluit het zichzelf af voor het doorlekken van het materiaal. Door de impregneer zal de tent sterk waterafstotend zijn waardoor het water buiten blijft. De naden trekken ook dicht dus daar hoeft verder niets aan gedaan te worden, behalve schoonhouden en geregeld impregneren.
Voor kunststofvezel tenten werkt dat heel anders. Deze worden geïmpregneerd om waterafstotend te worden (parelend vermogen) en zij krijgen een dicht of semi dicht membraam tegen de binnenkant aangesmolten. Dit membraam zorgt ervoor dat, als de tent echt nat wordt, het water niet verder komt en de tent doorlekt. De naden trekken niet dicht dus die worden met tape afgeplakt aan de binnenkant. Na langdurige blootstelling aan de zon gaat de hechtlaag tussen het membraam en het doek stuk. Dan wordt de tent een beetje witachtig en broos aan de binnenkant. Het doek is dan op. Hier kan je niets meer aan doen en binnenkort gaat hij lekken als een zeef.
Klein schadeherstel aan je vistent
De tape op de naden kan los gaan laten. Die is vaak eenvoudig terug te plakken met speciale lijm (seamgrip) verkrijgbaar in de campingbranche. Gaatjes in het doek zijn zeer goed zelf te maken met een plakker van Tear-aid type-A. Gaatjes in grondzeil van PVC of vinyl kan je met Tear-aid type B plakken, of met een eventueel bijgeleverde reparatieset. Let wel op de houdbaarheidsdatum van de lijm.
Geniet langer van je bivvy door hem te onderhouden
Allereerst is het raadzaam de bivvy zoveel mogelijk in de schaduw op te zetten. Dit is helaas lang niet altijd mogelijk, maar het helpt enorm. Zoals gezegd is zonlicht de grootste vijand van kunststof tentdoek. Daarnaast helpt het enorm om je bivvy schoon te maken en te houden. Dit doe je niet met zeep of reinigingsproducten uit het gootsteenkastje, want dan kan de bivvy gelijk de kliko in!
Vogelpoep en modder verwijder je het best door met een tentborstel of een blokkwast (waarvan je de haren korter knipt) en lauw water. Gewoon water er over gieten en borstelen maar. Je zult zien dat je het ergste vuil makkelijk weg krijgt. Hierna impregneren is meestal niet nodig. Is de tent sterk vervuild en helpt water niet meer? Haal dan een speciaal tent reinigingsmiddel zoals 123 Alpha. Hiermee kan je de tent echt goed schoonboenen. Daarna moet je wel impregneren want hij parelt niet meer af op de plek die je schoon maakte.
Het impregneren van je bivvy
Raakt je bivvy al doorweekt na een simpele regenbui en parelt het water er niet meer af? Hoog tijd om te impregneren. Hiermee herstel je het parelend vermogen en dat is behoud van je tentdoek. Vuil heeft ook minder grip op een goed geïmpregneerde tent.
Er zijn vele soorten impregneermiddel verkrijgbaar. De meeste spuitbussen onder druk zijn voor alle tentdoeken geschikt, makkelijk in gebruik en vlekken nauwelijks. Daarnaast zijn er ook soorten die speciaal voor één soort doek gemaakt zijn. Deze zijn vaak net iets effectiever, maar wel lastiger netjes aan te brengen zonder vlekken. Het resultaat is wel veel beter. Het merk WME bijvoorbeeld heeft 3 varianten hierin: Synthproof, Anchor Extra en Pretentine, respectievelijk voor kunststof tentdoek, katoen/linnen en polycotton. Je kunt je tent hiermee inspuiten en netjes inwrijven of eventueel zelfs de tent in een bad van dit spul leggen. Wel goed gelijkmatig verdelen, dus neem even je tijd hiervoor. Het resultaat is wel superieur ten opzichte van een simpele spray.
Hoe vaak moet je impregneren en reinigen vraag je je misschien af? Reinigen doe je zodra je ziet dat je bivvy vies is. Zo simpel is het. Ook reinig je de tent altijd in zijn geheel voor een impregneerbeurt, anders hecht de impregneer aan het (vaak onzichtbare) vuil en niet aan de tent. Impregneren moet in ieder geval gedaan worden als je ziet dat bij een normale regenbui niet meer genoeg hydrofoob is, oftewel, zodra het water er niet meer afrolt bij een bui.
Tot slot
Vermijd dat je spullen (zoals je stretcher) altijd tegen het tentdoek aan staan aan de binnenkant. Hierdoor slijt het membraam zeer hard van binnenuit en krijg je uiteindelijk lekkage waar je niets meer aan kan doen. Hopelijk heb je iets aan deze tips om je bivvy te onderhouden.
Advertentie: