Waadpakken of waders (lieslaarzen) zijn ideaal voor het perfect positioneren van je rig. Mijns inziens is het zelfs één van de belangrijkste middelen om een indruk te krijgen van de bodemgesteldheid. Het uitlopen van je rigs of het bijvoeren van je stek was nog nooit zo makkelijk. Daarom zouden deze waterdichte producten tot het strijdarsenaal van elke karpervisser moeten behoren. Waders en waadpakken zijn bedoeld om droge voeten en kleding te behouden als je het water ingaat, en dat is ook nou net de crux van het verhaal. Ze gaan nog wel eens lek en dat betekent vaak de nodige ellende.
In dit artikel heb ik 4 tips vertaald van Daniel Marsden van Chesties Waders en aangevuld met eigen inzichten. In zijn ‘Wader Care’ beschrijft hij namelijk enkele tips die lekkage van waders en waadpakken kan voorkomen. Ik doe er nog een vijfde tip bij die mijns inziens niet gemist mag worden. Laten we beginnen!
1) De pasvorm van een waadpak
Het voorkomen van problemen begint eigenlijk al bij de aanschaf van je waders of waadpak. Op de markt zijn veel waders en waadpakken te koop van diverse materialen. Denk aan exemplaren van PVC, neopreen of gecoat nylon. Al deze materialen hebben hun eigen eigenschappen. PVC zit vaak lekker ruim om je benen heen maar is stug, neopreen zuigt zich echt om je benen heen en voelt als een tweede huid en gecoat nylon, meestal met PVC, is alsof je een joggingbroek draagt. Hoe beter de waders of het waadpak om je voeten en benen klemmen, hoe beter. Is de voetmaat te groot dan krijg je onnodige wrijving tijdens het lopen. Is de voetmaat te klein dan zal je vaak je waders of waadpak moeten forceren om je voeten en benen erin te krijgen.
Vooral op een nachtelijk avontuur, waarbij snelheid geboden, krijgen waders of een waadpak echt op hun klote. Het zal niemand ontgaan zijn dat juist de naden van waders of een waadpak voor lekkage zorgen. Deze moet je dus proberen zo min mogelijk te belasten. Een goede tip om het schuren te voorkomen van je voeten in waders of waadpakken is de aanschaf van zogenaamde Wader Socks.
2) Houd je waadpak schoon
Het is eigenlijk met alles zo. Wanneer je zorg en aandacht besteedt aan een product dan verleng je de levensduur ervan. Met waders en waadpakken is het niet veel anders. Door ze na gebruik af te spoelen geef je modder en zand, geen kans om lekker in je waderbag te gaan lopen schuren. Ook stenen in de voetzool kunnen later schade veroorzaken. Houd je waders en waadpak netjes en schoon en laat ze drogen na gebruik. Vocht is nooit goed en je waders en waadpakken niet laten drogen kan zorgen voor het spochten van het materiaal. Dit drogen doe je door je waders en/of waadpak aan de laarzen op te hangen. Hang je hem aan de heupgesp of schouderband op dan zorgt het gewicht van de laarzen ervoor dat er teveel onnodige druk op de naden kan komen te staan. Voorkomen dus.
3) Wassen en drogen
We hadden het er net al even over. Het is raadzaam om je waders en waadpak na gebruik schoon te maken. Hoe doe je dit dan precies? Het advies van Daniel Marsden is om geen schoonmaakproducten te gebruiken, maar lauw water of speciale wader cleaning producten. Verwijder modder en zand door met een vochtig doekje over de plekken heen te wrijven. Probeer onnodig schuren te voorkomen. Je waadpak hoeft immers niet gepolijst te worden. Stop waadpakken en waders nooit in een wasmachine of droger omdat er teveel belasting op de naden komt te staan en laat je waders en waadpak ook niet drogen in de directe zon.
De warmte van zon heeft twee nadelen. Als eerste is de UV-straling niet goed voor het gebruikte materiaal (verkleuring en uitdroging) en ten tweede is de laars en de rest van de wader of waadpak vaak verlijmt met elkaar. Wanneer lijm warm wordt neemt de sterkte simpelweg af.
4) Opbergen van je waadpak
Wanneer je je waadpak of waders hebt laten drogen na een sessie dan komt er een moment dat je ze gaat opbergen. Meestal is dit de waderbag waarin ze weer belanden. De beste plek om ze op te bergen is op een koele en droge plaats. Het klinkt onnodig om te zeggen maar zorg er tevens voor dat er geen ongedierte in de buurt kan komen. Op de een of andere redenen zijn vooral muizen en ratten gek op het vernielen van je o zo dure waders of waadpak. Geef deze knagers dan ook geen kans! Er zijn tal van verschillende waderbags op de markt die je waders in de juiste staat houden.
5) Het reparatiesetje
De laatste tip is van mijzelf en zal een open deur zijn voor velen. Zorg er vooral tijdens een langere sessie voor dat je een reparatiekitje bij je hebt om lekkages te voorkomen. Arnold Samsen schreef ooit op CarpFeeling al eens over de Adhesive Patches van Stormsure maar ook merken als Tear-Aid, Gore-Tex of McNett hebben prima producten in huis om je waders of waadpak weer waterdicht te maken. Belangrijk is om even het juiste product te kopen voor het materiaal waar je waadpak of waders van gemaakt is. Voor neopreen zijn andere producten verkrijgbaar dan voor PVC.
Doe er je voordeel mee!
Advertentie: